Få rätt ljus på rätt tider

För lite ljus på dagen och för mycket ljus på kvällen kan störa sömnen och göra oss deprimerade. Bäst är att få dagsljus på förmiddagen, även om det är mulet.

Vi behöver mer dagsljus på dagen och mindre elektriskt ljus på kvällen, det gäller även ljus från skärmar – sätt mobilen på nattläge tre timmar innan du ska sova. Använd lampor med svagare och mer gult ljus på kvällen. Jobbar du natt ska du i stället ha stark belysning när du arbetar.

Person ligger i sängen och använder en röd smartphone med ansluten laddningskabel.
Det kan vara bra att undvika skärmar eller sätta mobilen på nattläge timmarna innan du ska lägga dig.

Ljusterapi

Den som har svårt att få tillräckligt med dagsljus och känner sig trött eller deppig kan ha nytta av ljusterapi. En så kallad ljusterapilampa, med vitt ljus, kan man med fördel ställa bredvid sig när man äter frukost.

Fem personer i vita kläder sitter i ett rum med vita väggar och vit golv. De är samlade runt ett litet bord med drycker och snacks. En person läser en tidning.
En grupp vitklädda människor äter frukost på ett ljuscafé. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090

Jämn dygnsrytm

Sov och ät på samma tider varje dygn eftersom det gynnar både sömnen och hälsan. Undvik att äta sent på kvällen och natten (även om du jobbar skift).

Gå och lägg dig i tid för att få den sömn du behöver. Tabletter med hormonet melatonin kan hjälpa den som har svårt med dygnsrytmen. 

En närbild av en vit analog klocka som visar tiden strax efter 3, med en svart ram och röd sekundvisare.
Sov och ät på samma tider varje dygn.

Gå ut och få dagsljus

Fysisk aktivitet minskar depressiva symtom och förbättrar hälsan i stort. Kan man promenera eller träna ute i dagsljus är effekten ännu bättre. Naturen är också bästa platsen för återhämtning. Undvik att träna sent på kvällen för att kunna somna.

En kvinna med solglasögon tittar upp mot himlen genom gula löv medan solen lyser igenom dem.
Det gäller att ta vara på ljuset under fina höstdagar.

D-vitamin

Under den mörka tiden kan vi inte bilda D-vitamin från solen. Därför måste vi äta mer mat med D-vitamin eller ta kosttillskott. D-vitamin finns i ägg, fet fisk som sill, lax och makrill, fiskolja, mjölkprodukter (även berikad växtbaserad mjölkdryck) och kött.

Ett löskokt ägg på en glasfat med en sked, med gulan som rinner ut. I bakgrunden syns trasiga äggskal och hela ägg.
Ägg innehåller rikligt med D-vitamin.

Tipsen är hämtade ur boken ”Överlev vintern” av ljusforskaren Arne Lowden.