Visste du att det varje år dör ungefär 3 000 personer i förtid av sjukdomar eller skador orsakade av jobbet? Att det bara av jobbstress dör drygt 700 personer varje år – och att fler riskerar att dö av detta i framtiden?

De här siffrorna kommer från Arbetsmiljöverkets sammanställning om arbetsrelaterad dödlighet som publicerades förra året. De här tusentals människorna är alla någons mamma, pappa, partner eller bästa vän. Någons hela värld. Som blir sjuk av jobbet, och i värsta fall dör – helt i onödan.

Avgörs av politikerna vi väljer

Det måste inte vara så här. Det är upp till folket, och i slutändan de politiker vi väljer. Och som det ser ut nu fortsätter politikerna nedprioritera vår gemensamma välfärd.

I veckan publicerade Oxfam sitt senaste jämlikhetsindex där man mätt skattepolitik, investeringar i välfärd och arbetstagares rättigheter – vårt grannland Norge hamnar på plats 1, tätt följt av Finland och Danmark på plats 5 och 6. Sverige då? Vi har halkat ned till plats 24, just intill USA.

Vad krävs då för att få till en hållbar arbetsmiljö? Svaret är: En skälig lön för arbetet, ett hållbart schema så energin räcker även till fritiden, tillräckligt med arbetskamrater så arbetarbördan blir rimlig.

Det här är ett kvitto på att Sverige inte längre är det välfärdsland det en gång var. Att politikerna trots detta fortsätter skära ned mer och mer i vård, skola och omsorg är inte bara ett hån mot alla oss som arbetar i den, det är ett direkt hot mot vår hälsa.

I dag, på skyddsombudens dag den 23 oktober vill vi därför lyfta det helt självklara: Ingen ska behöva dö på – eller av jobbet. Detta är en facklig kamp som tagits av ombud i över 100 år – och som vi aldrig ska ge upp om!

Arbetsgivarens ansvar

Visst, en god och hållbar arbetsmiljö är enligt svensk lag alltid arbetsgivarnas ansvar. Men med tanke på den dystra statistiken kan vi konstatera att de inte klarar av sin uppgift.

Vad krävs då för att få till en hållbar arbetsmiljö? Svaret är: En skälig lön för arbetet, ett hållbart schema så energin räcker även till fritiden, tillräckligt med arbetskamrater så arbetarbördan blir rimlig. Kort sagt: En arbetsplats dit folk VILL komma och jobba, inte fly ifrån. Dessutom ska arbetsgivaren enligt lag ha en konkret plan för att åtgärda brister i arbetsmiljön. Är du nyfiken på hur den ser ut? Be chefen att plocka fram den så du får läsa!

Dålig arbetsmiljö kostar

Att arbetare blir sjuka på jobbet kostar dessutom många miljarder varje år. Sjukfrånvaron för anställda i kommuner och regioner kostade över 51 miljarder kronor 2023. Dessutom har den totala kostnaden för produktionsbortfall på grund av sjukfrånvaro ökat med 50 procent (!) sedan 2013. Det här säger något om i vilken riktning Sverige just nu är på väg.

Arbetsmiljöns hjältar

En sådan utveckling kan vi aldrig acceptera. Till alla skyddsombud vill vi därför säga – vi ser era otroliga insatser. En arbetsplats utan er är en mycket farligare arbetsplats. Ni är skillnaden mellan hälsa och ohälsa, mellan liv och död. Ni är arbetsmiljöns hjältar.

Tillsammans fortsätter vi kampen.