Räddningstjänsten är avgörande för samhällets säkerhet. I åratal har vi brandmän kämpat för hög standard på utbildning, utrustning och för bättre arbetstider. Men det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att vi har rätt bemanning, kunskaper och arbetsvillkor för att skydda befolkningen. 

I dag ställs vi inför alltmer komplexa situationer: ett ökat antal självmord, bränder i elbilar, terrorattacker och pågående dödligt våld. Högre byggnader och snabbare brandförlopp kräver både mer kunskap och bättre fysik. 

Brist på krav och stöd

Kommunals senaste rapport om räddningstjänsten, Brandmännens utbildning och kompetens, visar att de här förändringarna kräver att vi brandmän behöver rustas för dagens utmaningar.

Men bristen på krav och stöd från arbetsgivarna står i skarp kontrast till de alltmer komplexa riskerna vi möter i vårt arbete.

Hur kan invånarna lita på att räddningstjänsten är redo att hantera dagens och morgondagens hot, när arbetsgivarna inte ser till att vi har rätt förutsättningar att lyckas? Det är oacceptabelt att arbetsgivarna inte säkerställer att nyanställda har nödvändig kompetens och att vi inte får den fortbildning vi behöver för att möta nya utmaningar.

Vi måste vara bättre förberedda och rustade, men arbetsgivarna prioriterar byråkratiska tolkningar av arbetstidsdirektiv i stället för att stärka vår kapacitet under kriser.

När Sverige står inför nya hot som klimatrelaterade katastrofer och internationella konflikter är det oförsvarligt att inte prioritera det. Vi måste vara bättre förberedda och rustade, men arbetsgivarna prioriterar byråkratiska tolkningar av arbetstidsdirektiv i stället för att stärka vår kapacitet under kriser.

Färre heltidsanställda brandmän

Antalet heltidsanställda brandmän har minskat trots att svenskarna har blivit fler (från 5803 år 2004 till 5055 år 2023). Arbetsgivarna förlitar sig på deltidsbrandmän som inte alltid har full utbildning. Det är en farlig utveckling som hotar förmågan att leverera den räddningstjänst samhället förväntar sig.

Vi vill att arbetsgivarna Sveriges Kommuner och regioner, SKR och Sobona tar sitt ansvar och stöttar oss i att sätta standarden för utbildning, arbetstider och bemanning. Det ska inte vara upp till oss att strida för vår säkerhet. 

Arbetsgivarna måste agera nu

Det är dags att:

  • skriva in rätten till 24-timmarspass i kollektivavtalet
  • öka antalet brandmän per skift 
  • säkerställa att alla som anställs har rätt utbildning 
  • vi har ett pensionsavtal som matchar det farliga, slitsamma arbete vi utför

Arbetsgivarna måste ställa samma höga krav på sig själva som vi brandmän alltid har gjort. Agera nu, för en säkrare och starkare räddningstjänst. Räddningstjänstens framtid och förmåga hänger på att förändringarna sker nu.