Att ta rast finns knappt på kartan för ambulanspersonalen i Jämtland-Härjedalen – avstånden är långa och i regionen finns många stationer med bara ett fordon. Skulle personalen på de orterna ställa av sin bil för att äta lunch finns det ingen tillgänglig ambulans på många mil. 

Enligt ambulanssjukvårdaren Carita Jakobsson i Funäsdalen kan det vara upp till 40 minuter att åka mellan de olika stationerna. 

– På den tiden hinner det ju bli riktigt kritiskt om det händer något. Det är en skrämmande tanke. 

Och trots att det ofta är omöjligt för ambulanspersonalen att ta rast har arbetsgivaren nu infört två raster, som är obetalda, på schemat. Hur kommer det sig?  

Ett gammalt avtal har sagts upp 

Bakgrunden är de lokala måltidsavtal både Vårdförbundet och Kommunal haft. Där har det stått att personalen ska äta sin mat när de själva bedömer det vara lämpligt under arbetspasset. Som kompensation för att de inte fått en ordentlig återhämtning har ambulanssköterskorna fått kortare arbetstid och sjukvårdarna mer betalt. 

Men avtalen har många år på nacken och de båda fackförbunden har under året sagt upp dem för att förhandla nya, bättre avtal, med arbetsgivaren – något de ännu inte lyckats göra. 

I väntan på att fackförbunden ska komma överens med arbetsgivaren har raster nu införts, eftersom det är olagligt att inte få någon rast under de långa arbetspass ambulanspersonalen jobbar – om det inte finns ett avtal som förhandlar bort rasten. 

Vill ha kortare arbetstid 

Arbetsgivarens lösning för att de ska få raster är ett rullande schema där en bil ska lösa av dem som har rast. Ambulanssjukvårdaren Carita Jakobsson menar dock att det inte fungerar.  

– Vi har ju arbetat på som vanligt sedan det här infördes och ätit när det finns tid. Så skriver vi in att vi gjort en övertidstimme varje dag. 

Men personalen vill få till en bättre överenskommelse. 

I stället för att bli kompenserade i pengar vill de få den vila som uteblir med rasterna – något ambulanssjukvårdaren Dan Ånnegård i Krokom ”krigat för”. 

Regionens ambulanssjuksköterskor jobbar i nuläget nämligen två timmar mindre än Kommunals medlemmar som därför får jobba två extrapass var tolfte vecka. Sjuksköterskorna har en veckoarbetstid på 34,20 timmar och undersköterskorna 36,30.

– Det är ju otroligt otillfredsställande göra två timmar mer än kollegan jag sitter i samma bil som hela dagarna och nätterna, säger Dan Ånnegård. 

Carita Jakobsson i Funäsdalen håller med: 

– De timmarna gör egentligen ingen stor stillnad, men man utför ju samma arbete så det känns lite surt att jobba ett pass extra. 

“Borde vara lika för alla” 

Nu hoppas de båda ambulanssjukvårdarna på att Kommunal, både lokalt och centralt, ska komma överens med arbetsgivarna om ett nytt avtal – med kortad arbetstid.  

– Man borde skriva ett avtal som är lika för alla anställda. Enligt lag ska man ju egentligen ha sina raster, men det kommer aldrig att ske och då ska vi ha skälig ersättning i tid, säger Carita Jakobsson. 

KA har sökt Krister Eriksson, HR-direktör i Region Jämtland–Härjedalen, som är ansvarig för förhandlingarna från arbetsgivarens sida utan svar. Verksamhetschef Britt-Marie Stolth har inte haft möjlighet att ställa upp på intervju.

Till Vårdfokus bekräftar hon dock att få av medarbetarna har fått ut sin rast, men säger att hon inte vill spekulera i någon lösning innan nästa förhandling, i början av november.