I Gällivare har telefonerna gått varma. Chefer, undersköterskor och fackliga från hela Sverige har ringt för att få veta mer om gruvschemat.

Men det hela landet vill ta efter, det vill Gällivare skrota.  

På avdelningen Kristallen på Enens vård- och omsorgsboende jobbar alla heltid och var tredje helg. Idéen till schemat var personalens. Den lediga veckan ger undersköterskorna mer återhämtning än i tidigare scheman och sjukskrivningarna har gått ner. 

Men nu ska Gällivare spara. I fjol hade kommunen ett av landets största underskott.

Den största delen stod socialförvaltningen för.  

Kommunen vill ha lika scheman för alla

– Gruvschemat kan inte vara kvar i dess nuvarande form, säger Johan Apelqvistavdelningschef för vård och omsorg i Gällivare. 

I stället vill han se mer lika scheman på alla arbetsplatser, men vill inte gå in på detaljer. Samtidigt finns politiskt beslut om att två avdelningar på Enen ska läggas ner. 

Personalen har fått veta att Kristallen är en av de två som ska stängas. Beskedet som de fått är att arbetsgivaren ska lägga schema för alla inom äldreomsorg, hemvård och funktionshinder. Det som ska gälla är fyra veckors schemaperiod med varannan helg och de nio lediga dagar som ges i Kommunals avtal med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner.  

Gruvschemat ger nio lediga dagar på en treveckorsperiod

– Först var vi jättebesvikna att två avdelningar skulle läggas ner. Men det är ännu värre att vi kanske ska jobba varannan helg, vi får ingen fritid. Det är det värsta, säger Suzanne Näslund, undersköterska på Kristallen. 

Grafik som visar tre veckor med gruvschemat. Första veckan dagpass, ledig helg. Andra veckan kvällspass måndag till fredag + långpass lördag och söndag. Tredje veckan helt ledig. Vardagspassen är 9-10 timmar, helgpassen 12 timmar. Arbetsveckan räknas från onsdag till onsdag, vilket gör att kravet på 36 timmars veckovila uppfylls.

Undersköterskor lockas av industrijobb

På mötet där de fick beskedet började flera att gråta.  

Risk finns också att det blir dubbelturer på helgerna, till exempel pass från klockan 07 till 20 med två halvtimmesraster.  

Många är rädda för att inte orka.  

Frustrationen är stor. Om gruvschemat försvinner pratar flera om att gå över till industrin. Där finns möjlighet att jobba på liknande scheman.  

– Varannan helg är droppen. Kommunen har skjutit sig själv i foten, kommer man få folk att jobba inom vården när försämrar villkoren, i sommar har det varit tre semesterperioder, säger Ann-Sofi Olsson, undersköterska.  

Andra funderar på att gå i pension tidigare än tänkt. 

– Jag kommer inte orka jobba varannan helg med eventuellt en dubbeltur. Det blir för lite lediga dagar. Det blir för lite återhämtning, säger undersköterskan Karina Isaksson. 

Innan beskedet kom som skakade Kristallen hade enhetschefen Susann Wiippola fått löfte om att fortsätta prövoperioden med gruvschemat om kostnaderna inte blev högre. Därför ändrades bemanningen till att vara lägre på helgerna.

Ann-Sofi Olsson i blå arbetskläder granskar pappersarbete vid ett skrivbord på en vårdinrättning.
Ann-Sofi Olsson.

Gruvschema ökar kostnaderna

Stefan Ovrell är miljöpartist och ansvarig politiker i socialnämnden. Enligt de rapporter han fått är inte kostnaderna för det nya gruvschemat högre än för tidigare scheman.  

– Gruvscheman är ett bra initiativ, säger Stefan Ovrell. 

Samtidigt betonar han att det inte är politikernas uppgift att lägga scheman. 

Men, enligt avdelningschef Johan Apelqvist går det inte att lägga ett gruvschema utan att det blir högre kostnader och nämner att det också finns andra sparkrav. Hur stor summa som kan sparas på att ändra scheman, det kan han ingen siffra på.  

Personalen ska redan välja jobbhelger

Till Kommunal har arga, oroliga, ledsna och uppgivna medlemmar hört av sig. Marita Eriksson är ordförande för Kommunal i Gällivare. Även om gruvschemat är hotat vill hon se möjligheter.  

– Kan man ha gruvschema på fyra veckor? Finns det varianter på LKAB och Boliden som man kan använda? Kommer arbetsgivaren göra det? säger Marita Eriksson. 

Redan nu uppmanas personalen välja vilka veckor de vill jobba helg i januari och det förstår de anställda som att det blir varannan helg. 

Men Kommunal poängterar att det innan några scheman ändras så ska det göras risk- och konsekvensanalyser av hur förändringen kan påverka arbetsmiljön och personalens hälsa. Efter det ska fack och arbetsgivare förhandla. 

Kan bli fler sjukskrivningar

Marita Eriksson som också är huvudskyddsombud ser redan nu en stor oro hos de anställda och vet att många har svårt att sova. Hon ser flera problem med att arbetsgivaren ska lägga fyra veckors schema.  

– Vi har ju flera stora industrier. Hur blir det om man kanske har en man som jobbar varannan vecka och varannan helg. Och jag får ett schema med samma helger? Vi har ingen ob-barnomsorg, säger Marita Eriksson.  

Samtidigt tror hon att arbetsgivaren kommer att förlora på förändringen som kan leda till fler sjukskrivningar och att färre vill jobba i äldreomsorgen. Detta har hon också lyft med ansvarig politiker.