Personer som jobbar inom äldreomsorgen går och står mycket i arbetet.

De får belastningsbesvär, till exempel skador i fötter, knän, ben, höfter och rygg, vilket leder till sjukskrivningar och att man tvingas gå i pension i förtid.

Arbetsskor finns för att förebygga de här riskerna och nu inför vi det i Stockholms stads äldreomsorg.

Skobidrag på 700 kronor

Det här borde egentligen redan finnas.

Arbetskläder och arbetsskor som arbetsgivaren betalar är självklarheter i de flesta mansdominerade branscher men ett undantag i de kvinnodominerade.

Det är ett väldigt bra steg att det här nu händer. Kommunal har drivit det länge, med all rätt.

Både till kommunala och privata

Det arbetar i dag ca 6000 tillsvidareanställda inom den kommunala äldreomsorgen och flera tusen inom den privata delen och skobidraget kommer ges oavsett vem man jobbar för.

Skobidraget kommer ligga på ca 700 kronor efter skatt och ges även till personer med längre vikariat.

Vi vet att vissa kommuner valt att upphandla skor som de anställda fått men då finns en risk att de inte skulle passa alla fötter, därför ger vi det som ett bidrag. 

Det här är fysiskt tunga jobb och det är några av de viktigaste jobben vi har i samhället. Vi måste uppvärdera de jobben, och det här är ett litet steg för att göra det.

Införandet av arbetsskor är bara en sak vi gör för att förbättra arbetsvillkoren inom äldreomsorgen. Vi har sedan tidigare skärpt kraven på de privata företagen inom hemtjänsten och vi kommer fortsätta med vård- och omsorgsboendena.

Allt i syftet att de äldre och personalen ska få det bättre. Vi kommer också arbeta systematiskt med den kommunala äldreomsorgen för att stärka den.

Kortsiktig högerpolitik

Äldreomsorgen har för länge dominerats av kortsiktig högerpolitik.

Därför kämpar vi för att ta tillbaka kontrollen från de privata bolagen och att alla anställningar ska vara trygga.

En stark välfärd skapar vi på golvet. Det här är fysiskt tunga jobb och det är några av de viktigaste jobben vi har i samhället.

Vi måste uppvärdera de jobben, och det här är ett litet steg för att göra det.