En enig vård- och omsorgsnämnd i Österåkers kommun beslutade vid ett extrainsatt möte i går kväll att Forenede care ska betala 10 000 kronor per kalendervecka i vite för ”allvarliga brister” i vårdhygien.

Vitet ska löpa till dess att företaget kommit till rätta med bristerna. Bristerna upptäcktes vid ett oanmält besök i förra veckan.  

– Det är skrattretande summor och endast en droppe i havet för Forenede care. Vad lär de sig av böterna? Jo, att de kan köpa sig fria från allvarliga missförhållanden. Jag tycker att det är för lamt och mest till för att lugna opinionen, säger Anna Hamnström (V) ledamot i vård- och omsorgsnämnden, som vill att kommunen ska säga upp avtalet. 

”Allvarliga brister”

Kritiken från den vårdhygieniska kontrollen av Enebacken handlar bland annat om brist på material, smutsiga ytor och golv samt bristande rutiner för städning, städutrustning som inte klarar kraven, sterila förpackningar som låg öppnade intill osterilt material och att öppnade mediciner med kort hållbarhet saknade datummärkning.

I sjuksköterskornas olåsta rum fanns sekretessbelagt material i en öppen back på golvet och journaler i bokhyllorna.

Vill inte intervjuas

Forenede care vill inte ställa upp för en intervju med KA. De skickar svar via mejl, men då bara på några av de frågor vi vill ha svar på. 

”Oanmälda inspektioner är en viktig del i kommunens arbete och nu har de konstaterat att vi har brustit i vårt utförande. Det tar vi på största allvar och vi har sedan det kom oss till känna påbörjat ett prioriterat arbete med att tillse att detta åtgärdas och inte sker igen”, skriver Forenede cares kommunikationschef Roy Sundvall i ett mejl. 

”Mycket handlar om bemanning”

Vitet gäller alltså brister i vårdhygien, men att enbart titta på vårdhygienen löser inte de brister som finns på Enebacken, menar Malin Ragnegård: 

– Vårdhygienen är en del av många brister som finns. Det finns också mycket bakom den, som handlar om bemanning till exempel. Jag hoppas att detta bara är en start av vad kommunen tänker kontrollera, säger Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal. 

Oanmälda besök

Det var vid förra veckans möte i vård- och omsorgsnämnden som man till följd av undersköterskornas och vårdbiträdenas vittnesmål fattade beslut om att ett antal områden på Enebacken skulle granskas via bland annat oanmälda besök.  

I vittnesmålen beskrev personalen en situation för de boende som var ”skrämmande” – med för lite personal som gjorde att de äldre låg hungriga och törstiga i sina sängar utan möjlighet att få hjälp till toaletten. De beskrev scheman som inte fungerar och chefer som hotar dem till tystnad.  

”Förbannad, och provocerad”

Till följd av vittnesmålen och villkoren på Enebacken var Kommunals ordförande i går på plats för att träffa personalen och höra deras berättelser: 

– De har försökt lyfta problemen som finns på arbetsplatsen, till cheferna som inte lyssnat på dem. Man har skurit ner bemanningen, de har infört scheman som inte går att få ihop med livet.

– De är färre som ska göra lika mycket som tidigare vilket gör att de inte har rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra arbete. De blir inte lyssnade på och de får inte vara delaktiga. Det här är en organisation som inte fungerar, säger Malin Ragnegård. 

Vad tog du med dig från träffen? 

– Att de är väldigt, väldigt modiga som orkar, vill och vågar säga ifrån. Det är mycket känslor. Jag är förbannad, men också provocerad. 

Kan säga upp avtalet

Under gårdagen lade företrädare för Kommunal tre stycken 6:6a-anmälningar om verksamheten med fokus på underbemanning och arbetsmiljö. 

Till nästa möte i vård- och omsorgsnämnden har oppositionen (S, V, MP och lokala RP) lagt ett yrkande om att kommunen ska häva avtalet med Forenede care och ta över driften av Enebacken.

Enligt det avtal som Forenede care har med Österåkers kommun kan kommunen säga upp avtalet om en brist som påtalats varat mer än 30 dagar. 

KA har sökt Monica Kjellman (L) ordförande i vård- och omsorgsnämnden.