Två kreativa grepp väckte juryns gillande när Sveriges tidskrifter skulle enas om nomineringar till årets Tidskriftspris, som ska ”…verkar för hög och bestående kvalitet och förnyelse av svenska tidskrifter”.

I kategorin ”Årets grepp” har KA två nomineringar, som båda anses vara ”nyskapande insatser”.

Johan Erlandsson, reporter på KA, drog i gång kaffegranskningen genom att engagera alla våra läsare, fortsatte med enkät till alla kommuner och regioner och kunde på så sätt visa på en större orättvisa – de med sämst villkor fick ofta betala för kaffet på jobbet.

Förutom responsen från läsare, fick den stort genomslag i andra medier. Franska Le Monde, till exempel, använde granskningen för att visa på den svenska ekonomiska krisen. Den ledde också till att flera kommuner numera bjuder på gratis fika.

Den andra nomineringen är för Framgångskartan där vi på ett lättillgängligt och lekfullt sätt lyfter fram goda och konstruktiva exempel på hur arbetsvillkoren går att förbättra för alla som jobbar inom välfärden.

KA:s Therése Söderlund kläckte idén och tog tillsammans med Elin Steen fram kartan.

Juryns motivering för de båda nomineringarna låter så här:

Framgångskartan, Kommunalarbetaren

”Granska, visst, men glöm inte att också peppa. I sin snygga sammanställning av vunna fackstrider serverar Kommunalarbetaren inte bara sina läsare överskådlig inspiration, utan visar också att helheten kan bli större än delarna – så länge man har rätt grepp.”

Kaffe-gate, Kommunalarbetaren 
”Vem får fikat gratis på jobbet? När Kommunalarbetaren bjöd in sina läsare att diskutera frågan avslöjades en liten men symbolisk ojämlikhet, och tidningens granskning fick en energiinjektion. Bara en fackförbundstidning kan pressa en så het och bitter nyhet ur en kopp kaffe.”

Här kan se inlägget som startade kaffediskussionen.