Ewa Johansson och Helene Forsström är båda undersköterskor och jobbar på Vrinnevisjukhusets operationsavdelning. Här utförs operationer inom gynekologi, kirurgi och ortopedi och den ena arbetsdagen är sällan den andra likt.

Det är ett roligt jobb, men också tufft.

– Förut kändes det som att man bodde på jobbet, men så är det inte nu, säger Ewa Johansson.

Sedan två år tillbaka får alla undersköterskor och sjuksköterskor som jobbar skift en återhämtningsdag varannan vecka. Vad varje medarbetare gör på den tiden väljer de själva.

Ewa Johansson säger att hon i början kunde passa på att fixa grejer, som att handla och städa, för att slippa det på helgen.

– Men nu försöker jag få en dag som är min dag. Jag kanske tar en promenad eller en fika med en kompis. 

Ewa Johansson i en blå sjukvårdsdräkt och grön kirurgmössa står utomhus med ett lätt leende. Bakgrunden är suddig grönska.
Ewa Johansson.

Har samma lön

För de 20 undersköterskor på avdelningen som jobbat enligt den här modellen innebär det cirka 3,5 timmars kortare arbetstid per vecka.

Men det är ingen arbetstidsförkortning i arbetsrättslig mening, betonar deras enhetschef, 
Johnas Aronsson.

– De har samma veckoarbetsmått som tidigare och samma lön. Målet var aldrig att korta arbetstiden, utan att öka återhämtningen. 

En hand placerar ett kort i en kortläsare monterad på en vägg med flera fack.

Kortad arbetstid finns snart i varannan kommun

Arbetstider

Bakgrunden till det tvååriga projektet, som också omfattar operationsavdelningen på universitetssjukhuset i grannstaden Linköping, var svårigheten att behålla personal efter pandemin.

– Vi såg att återhämtningen var grundläggande. Det var för högt tempo och stress, även moralisk stress, och många orkade inte jobba heltid. 

Uppdraget blev att ta fram en ny arbetstidsmodell. Men i en dygnet runt-verksamhet som vården är det svårt att bara ta bort en arbetsdag. 

– Då backade vi och räknade på timmar i stället. Vi vill ha ut arbetade timmar, men samtidigt att personalen ska orka jobba heltid. Så de som gick upp i heltid fick en återhämtningsdag i stället, säger Johnas Aronsson

Minskad stress

För Ewa Johansson och Helene Forsström, som båda redan jobbade heltid, innebar återhämtningsdagen i praktiken en kortad arbetstid till 90 procent. Men andra har gått upp i tid – och fått mer lön.

”Ge oss kortare arbetstid så vi orkar jobba hela arbetslivet”

Debatt

Det är den delen av projektet som ökat kostnaderna, men bara med 0,65 procent av den totala lönekostnaden. Samtidigt har 12 procent fler operationer kunnat utföras, och i Linköping har man sparat in på hyrpersonal.

I medarbetarundersökningar syns att stressen gått ner och att personalen återhämtar sig genom fysisk aktivitet och att umgås med familj och vänner.

– De är den största fördelen – att de orkar nu, säger Johnas Aronsson.

Nu hoppas personalen att regionpolitikerna ska ge klartecken till en fortsättning på arbetstidsmodellen.

– Även arbetsgivaren vinner i längden på att personalen mår bra, säger Ewa Johansson, som också är skyddsombud.  

Johnas Aronsson i blå sjukhuskläder och kirurgmössa står i en sjukhuskorridor, vänd mot kameran.
Vårdenhetschef Johnas Aronsson.

Lättare få ihop schemat

Vårdenhetschefen Johnas Aronson har följt debatten om kortad arbetstid och säger att han kan förstå att arbetsgivarna håller emot, med tanke på personalbristen.

Men han menar man måste våga tänka nytt för en verksamhet som är så krävande. 

– Du utsätts för stor press och känner att du inte räcker till, men måste göra det ändå – för att det är en människa som ligger där. Att då att säga att man ska hantera vården som alla andra branscher är hål i huvudet.

En väggklocka med vita ytor och svarta siffror och visare visar cirka 10:12. Klockan har en röd sekundvisare och en träinramning, placerad på en träyta.

Dyrt för kommunerna att inte korta arbetstiden

Analys

Att det finns ett stort rekryteringsbehov vet alla som jobbar i vården.

– Men då är det ju nu, innan det är total panik, vi måste hitta hållbara lösningar som får folk att stanna, säger Johnas Aronsson.

Återhämtningsdagen har dessutom underlättat schemaläggningen.

– Med det nya kravet på dygnsvila hade det varit svårt få ihop schemat om vi inte haft det här projektet.

När schemat görs och de vanliga lediga dagarna lagts in, räknar schemagruppen ut hur många återhämtningstimmar varje personal har för den perioden. 

Så funkar modellen med återhämtningsdag

När schemat görs och de vanliga lediga dagarna lagts in, räknar schemagruppen ut hur många återhämtningstimmar varje personal har för den perioden. 

Återhämtningstiden läggs sedan ut i heldagar. För varje personal blir det ungefär en ledig dag varannan vecka. Personalen väljer inte själva när återhämtningsdagen läggs. 
Vad man gör på sin återhämtningsdag är upp till var och en.

För de som jobbar heltid innebär det en arbetstidsförkortning till 90 procent, med heltidslön. De som jobbat deltid har gått upp till heltid och fått mer i lön, utan att jobba mer tid. 

På operationsavdelningen på Vrinnevisjukhuset är det 20 undersköterskor som jobbar enligt den här modellen. Det är endast operationsjuksköterskor, anestesisjuksköterskor, undersköterskor och specialistundersköterskor som är med i projektet. Inte läkarna.

Målet med modellen var först och främst att behålla medarbetare – och det har lyckats. Avdelningen får också fler jobbansökningar.  

Projektet har pågått i två år och tar slut nu i september. Under hösten ska regionpolitikerna besluta om det blir en fortsättning

Det här gör personalen på sin vilodag

Vanligaste aktiviteterna i rangordning (personalen kunde välja flera alternativ):

Fysisk aktivitet (83,5 procent)

Vila (83,5 procent)

Vardagssysslor/familj (81,7 procent)

Sociala sammanhang (53,9 procent)

Mindfulness eller mental träning (11,3 procent)

Reflektion (10,4 procent)

Annat (5,2 procent)

Källa: Arbetsgivarens enkät till personalen