Dygnsvila för privatanställda blir regeringsfråga
Kommunal tackar nej till Vårdföretagarnas slutbud i förhandlingar om 11 timmars dygnsvila i de privata vårdbolagen. Avtalen ändras inte och blir nu en fråga för regeringen. Och framtiden för vissa dygnspass ser oviss ut.
Budet från arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna skulle innebära att reglerna för dygnsvila skiljer sig för mycket mot hur det ser ut för anställda i kommuner och regioner. Det var det främsta skälet till att Kommunal efter en veckas funderande tackade nej till slutbudet. Det skulle inte bli konkurrensneutralt, menar Kommunal, vårdföretagen skulle få fördelar med ett flexiblare regelverk.
– Det var ett svårt beslut att tacka nej men ändå enkelt på ett annat sätt, säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog.
Innehållet i budet skulle, enligt Ingelskog, inte uppfylla de kriterier som låg bakom EU-kommissionens kritik mot Sverige och som sedan ledde till ett nytt regelverk som redan finns för kommun- och regionanställda.
Sannolikt färre dygnspass ändå
Vårdföretagarnas förhandlingschef Per Östlund är inte glad.
– Jag är uppriktigt ledsen och besviken över att vi inte kunde nå en överenskommelse. Vi har hållit på och förhandlat i ett och ett halvt år och tyckte det var dags att enas, säger Per Östlund.
En del anställda har varit oroliga över att bli av med dygnspassen, kan de andas ut nu?
– Ja, så till vida att det inte blir någon begränsning i kollektivavtalen. Men jag tror att förtagen kommer behöva ifrågasätta mer än tidigare om det de facto finns ett behov i verksamheten av dygnspass. Skälet till undantag får inte vara att den anställde önskar jobba 24 timmar i sträck. Det måste bero på ett behov i verksamheten, att en brukare med personlig assistans till exempel har behov av kontinuiteten, säger Per Östlund.
Kan bli tvister om dygnsvila
Vad som nu händer är inte glasklart. Kommunal ska inom kort meddela regeringen att man fortsatt har kollektivavtal som strider mot EU:s arbetstidsdirektiv. De kommer också förbereda ombudsmännen ute i landet på att de kan behöva ta strid på arbetsplatser där Kommunal anser att arbetsgivarna bryter mot arbetstidsdirektivet.
Det kan leda till tvister om huruvida arbetsgivarna bryter mot lagen och rättspraxis, och kan i förlängningen leda till att Arbetsdomstolen får avgöra frågan.
Vårdföretagarna kommer också gå ut med nya råd om hur företagen ska tillämpa kollektivavtalen och det kan leda till förändringar för de anställda i vårdföretagen.
Som exempel nämner förhandlingschef Per Östlund de så kallade begränsningsperioderna i avtalen, som i dag gör det möjligt med undantag från regler om dygnsvila upp till 16 veckor. Det vill säga, kompensation i tid för brott mot regelverket ska ske inom den perioden. Här vill Vårdföretagarna korta ner den tiden till 14 dagar.
Ville ha fackligt veto
En stor orsak till att förhandlingarna kraschade, enligt Vårdföretagarna, var att arbetsgivarna inte kunde acceptera Kommunals krav om fackligt inflytande när det ska ske undantag från reglerna om 11 timmars dygnsvila.
Nejet från Kommunal innebär sannolikt att det inte heller blir några nya avtal kring regelverket med de andra två arbetsgivarorganisationerna i den privata vårdsektorn Fremia och Arbetsgivaralliansen.