Det blev en skräll igen. Kommunals valberedning hade föreslagit Christine Marttila, avdelning Väst, till den vakanta posten som förbundssekreterare. Men efter sluten omröstning stod det klart att en majoritet av de röstande ombuden föredrog Mahlin Bergman som i dag är avdelningsordförande i avdelning Sydost och ledamot i Kommunals förbundsstyrelse. 

Var det överraskande för dig?

– Ja det är klart, jag var ju inte valberedningens förslag, säger Mahlin Bergman ett par timmar efter valet.

Är det någon fråga du brinner extra för som du vill jobba med i Kommunals ledning?

– Det finns många frågor men som den fackförening vi är vill jag att vi fortsätter flytta fram positionerna. För att medlemmarna ska få bättre villkor och en starkare röst i samhället så behöver vi också växa i organisationsgrad. 

Röstade mot valberedningen igen

Det börjar bli något av en tradition att Kommunals ombud väljer någon annan än den valberedningen föreslagit. 2016 valdes Tobias Baudin till ny ordförande fast valberedningen förordade Berit Müllerström. Och 2019 blev Per Holmström petad för omval som förbundssekreterare till förmån för Lisa Bengtsson. 

Mahlin Bergman är nu vald fram till och med kongressen nästa år. Då sker ordinarie val till alla poster i förbundsledningen. 

Den vakanta platsen i förbundsledningen uppstod sedan Jessica Leiding i somras i stället blev invald i LO-ledningen.  

Förbundssekreterare 

Valet skedde i två omgångar.  I första omgången fick Christine Marttila flest röster av de totalt fem kandidaterna, men inte en majoritet. Därmed stod det mellan henne och Mahlin Bergman. Då vann Bergman med 126 röster mot 68. Förbundssekreterare är en post som till största delen handlar om att jobba med den interna organisationen.  

Mahlin Bergman ingår därmed nu i Kommunals ledning som i övrigt består av: 

  • Ordförande Malin Ragnegård 
  • Vice ordförande Barbro Andersson 
  • Avtalssekreterare Johan Ingelskog