Det var en lång lista ombud som hade anmält sig för att tala för vem de tyckte skulle bli vald till förbundssekreterare. Redan där kunde man ana åt vilket håll det barkade – många var uppe och pratade för Lisa Bengtsson, som varit tredje vice ordförande de senaste tre åren.

Flera påpekade att ett fackförbund med 80 procent kvinnor bland medlemmarna inte kan ha en majoritet män i ledningen, och att hon är en förebild för unga medlemmar. Andra fördelar som lyftes fram med Lisa Bengtsson var att hon är duktig på organisering och att det händer något särskilt när hon besöker arbetsplatser.

Några lyfte fram att hon kommer från den gröna sektorn, där många medlemmar inte känner att Kommunal är ett fackförbund för dem.

De som lyfte fram Per Holmström pekade på att förbundssekreterarens ansvarsområden är samma som Per Holmström har haft som första vice ordförande, och att han har stora kunskaper i frågor som förbundets ekonomi, fastigheter och personalfrågor.

Det poängterades också att han haft en stor roll och tog stort ansvar under krisen 2016 och står för stabilitet och kontinuitet. 

Lisa Bengtsson.
Lisa Bengtsson.

Men det blev Lisa Bengtsson som valdes till förbundssekreterare, med röstsiffrorna 115-89. När hon tog emot applåderna i talarstolen kunde hon inte hålla tillbaka tårarna. 

– Tack så otroligt mycket. Jag kan inte tänka mig något viktigare än att välfärdsarbetarna i det här landet organiserar sig bättre. Tack så jävla mycket, sade Lisa Bengtsson.

När KA får en pratstund med henne efteråt säger hon att det känns ”helt fantastiskt”.

– Det är verkligen något jag brinner för, möjligheten att företräda medlemmarna i Kommunal. 

Är du förvånad?

– Man ju vet aldrig hur ett val går men jag hoppades att jag skulle bli vald och jag visste att många ville rösta på mig.

Det viktigaste är att vi blir fler medlemmar och fler som blir aktiva, fler som går facklig utbildning. Vi behöver vara ute mer på arbetsplatserna.

Lisa Bengtsson

Lisa Bengtsson tror att hon blev vald för sitt stora engagemang att förbättra för Kommunals medlemmar. Hon säger att hon de senaste tre åren varje vecka har besökt arbetsplatser och sektioner runt om i landet och sett mycket som behöver göras. 

– Jag har många idéer om hur vi ska jobba i framtiden. Det viktigaste är att vi blir fler medlemmar och fler som blir aktiva, fler som går facklig utbildning. Vi behöver vara ute mer på arbetsplatserna. Jag tror också att vi kan använda digitala verktyg för att öka möjligheten för medlemmarna till mer inflytande i Kommunal, säger Lisa Bengtsson.

Tobias Baudin.

Baudin och Bengtsson ska leda Kommunal

Kongress 2019

Flera av de ombud som förordade Per Holmström lyfte fram hans kunskaper i ekonomi, personalfrågorna, fastigheterna och annat mer förbundsinternt som viktigt i rollen som förbundssekreterare. Lisa Bengtsson säger att hon ser fram emot att jobba med de frågorna också.

– Jag och Per har delat på ganska mycket organisationsfrågor under den här mandatperioden. Jag har också suttit med i stadgeutredningen och känner att jag är ganska insatt i frågorna. Men jag ser fram emot att lära mig mer. Men en viktig del av att vara förbundssekreterare är att leda förbundet in i framtiden och utveckla organisationen och det är något som jag tror att jag kan göra. 

Per Holmström.

Per Holmström säger att det känns okej att inte ha blivit vald.

– När man ställer upp i ett val så vill man ju bli vald. Men det känns också helt okej. Många sade så fina saker om mig. Men sen har kongressen sagt att det är någon annan som ska bli vald. Så då är det så.

Hade du funderat innan i de banorna att det kunde gå så här?

– Det är klart man funderar på hur det kan gå. När man fick veta att det var flera nominerade så funderade man på det. På ett sätt så är det skönt att det är klart. Det är en ganska jobbig process.

Vad händer nu med dig?

– Jag har min tjänst som ombudsman kvar. Nu får jag tillsammans med ledningen hitta vad jag ska göra.

Vad händer med dina styrelseupdrag?

– Jag har inte funderat på det ännu. Alla de styrelseuppdrag jag har måste vi gå igenom tillsammans med ledningen. Vill man ha ledningspersoner som sitter där eller inte?

Per Holmström har suttit i Kommunals förbundsledning som första vice ordförande sedan 2012. Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att med hans långa erfarenhet kommer det att finnas en viktig roll för honom att fylla även fortsättningsvis. 

Här är nya förbundsstyrelsen

 • Tobias Baudin, 44 år, Ordförande
 • Lenita Granlund, 57 år, Avtalssekreterare
 • Lisa Bengtsson, 35 år, Förbundssekreterare
 • André Schwenk, 34 år, Skötare, Västra Svealand
 • Anna Skarsjö, 45 år, Undersköterska, Avdelningsordförande, Väst (ny)
 • Barbro Andersson, 57 år, Undersköterska/Personlig assistent, Avdelningsordförande, Mitt
 • Catarina Eriksson, 58 år, Undersköterska, Avdelningsordförande, Öst
 • Felix Finnveden, 30 år, Personlig assistent, Stockholms län (ny)
 • Håkan Nilsson, 49 år, Fordonsreparatör, Västerbotten
 • Jenny Moverare, 46 år, Undersköterska, Avdelningsordförande, Vänerväst
 • Jessica Klemetsson, 35 år, Barnskötare, Avdelningsordförande, Stockholms län
 • Mahlin Bergman, 50 år, Barn- och ungdomsledare, Sydost
 • Marianne Engberg, 48 år, Undersköterska, Norrbotten
 • Maria Jörmalm Andersson, 57 år, Vårdare, Sydväst
 • Rosa Andersson, 50 år, Bussförare, Skåne
 • Sara Sjödin, 33 år, Undersköterska, Avdelningsordförande, Mellersta Norrland
 • Zdenka Mardetko, 50 år, Undersköterska, Bergslagen