Jag tänker att Emma Hamberg har krattat manegen för sin nya bok genom succén med ”Je m’appelle Agneta”, som nu blir både pjäs och film. Med det menar jag att hon kunnat dra sin förkärlek till det franska många steg längre i ”Kärlekens idioter”.

Bokens personer har fått sina namn, och delvis sina personligheter, från franska författare och heter Gertrud, Simona och JP. Gertrud har dessutom ett älskat träd som heter Alice B Toklas, precis som författaren Gertrude Steins partner.

När trädet försvinner spårlöst börjar det hända grejer i den fiktiva orten Lilla Bävan och de omaka personerna Gertrud, Simona och JP börjar laga mat till varandra ur ”Alice B Toklas kokbok”. 

Alice B Toklas kokbok

Samtidigt med ”Kärlekens idioter” ger Bokförlaget Polaris ut en nyutgåva av ”Alice B Toklas kokbok”. Det är inte en traditionell kokbok utan den är full av underhållande berättelser om tidiga 1900-talets franska kulturelit och middagar med Picasso. Recepten har underbart poetiska namn som kyckling i halvsorg och omelett i överrock. 

Upplägget kanske låter rörigt men Emma Hamberg är en skicklig författare och särskilt skicklig på att skildra kärlekshistorier bland ”vanliga” människor med skavanker. 

Ibland tangerar hon gränsen till hur mycket fyndigheter och osannolika sammanträffanden jag står ut med, men för det mesta njuter jag av Emma Hambergs sätt att göra humor av samtidsfenomen och hur hon lyckas få sina romangestalter att mjukna. Och att maten får bli en extra romangestalt.