Varför genomför ni den här manifestationen? 

– Den höga arbetsbelastningen gör att många inte orkar arbeta. En del har inte kraft att ha ett liv utanför sitt yrke. Det är tragiskt och vi måste påvisa att det inte kan fortsätta såhär.

– Det är vi som arbetar inom välfärden som håller uppe Sverige. Det är vi som ser till att alla andra kan gå till sina jobb. Vi behöver stärka Kommunal då vi ser att välfärden nedmonteras.  

Hur märker du dessa brister i ditt yrke och din vardag? 

– Jag har jobbat på skolor i över 20 år. Det är uppenbart att arbetsmiljön har förändrats till det sämre. Det är så jobbigt att se vad som händer. Vi som arbetar i köket på skolorna har knappt tid att prata med varandra på jobbet, vi kan inte ta rast och har knappt tid att gå till toaletten.

– Den ständiga stressen på arbetet innebär att man inte får chansen att återhämta sig under dagen. 

Vad kan Kommunal göra för att uppmärksamma välfärdens behov? 

– Vi försöker stärka Kommunal och ha skyddsombud på arbetsplatserna, men det är få som orkar på grund av den höga arbetsbelastningen. Vi kämpar oss blodiga varje dag för att våra arbetsgivare ska förstå.

– Men i slutändan får vi ändå svaret att det inte finns några pengar. Regeringen sänker skatterna för de rikaste medan vi på golvet inte får någon förändrad skattebild. Regeringen måste besluta om en budget som är hållbar för välfärden. Annars kommer de behöva ta hand sina barn och sina äldre på egen hand.

Här är orterna där Kommunal håller manifestationer för välfärden.