Redan under våren slog kökspersonalen på Gemöskolan i Älmhult larm till kommunen om att något i lokalerna inte stod rätt till då samtliga åtta som arbetar i köket hade börjat få hälsoproblem.

Flera hade fått plötsliga problem med migrän, eksem, nässelutslag och andningsproblem – och den gemensamma nämnaren var arbetsplatsen.

Mögel ska då ha hittats både i personalrummet och ute på lastkajen.

– Men det var inte mycket. Efter det tog vi luftprover och det var helt normal mikrobiell tillväxt, säger Lars Lund, fastighetschef i Älmhult kommun.

Men enligt kocken och skyddsombudet Sandra Galfi gjorde kommunen mätningen på fel plats och inte alls där personalen menar att deras misstankar kring mögel finns.

Men Lars Lund hävdar å sin sida att det inte går att mäta på utpekad plats på grund av luftflödet som då skulle ge ett för utspätt värde.

Andningsbesvär efter 1,5 timme

Tillagningen av maten flyttades dock tillfälligt till en annan skola i kommunen och en del personal följde med.

Men samtidigt som kommunen hävdade att där inte fanns något hälsofarligt fortsatte personalen som var kvar att må dåligt. Extra tydligt blev det efter en symptomfri semester när en av dem fick andningsbesvär och utslag över hela kroppen efter bara 1,5 timmes jobb, säger Sandra Galfi. 

Då tröttnade hon på att inget hände och lade ett skyddsstopp.

– Någonting är det i huset som gör oss sjuka, säger Galfi som själv har fått mycket problem med allergi, utslag och tung andning och fortsätter:

– Jag är uppbackad av kollegorna till 110 procent, det är skönt att veta. Jag har gjort allt jag kan för att skydda oss, säger hon.

Enligt Lars Lund är det hela ett detektivarbete.

– Givetvis tar vi det på allvar. Ingen ska behöva gå till jobbet och ha ont av det. Vi fortsätter utredningarna, säger han.

Barnen får äta på annan plats

Nästa vecka är det skolstart och uppåt 300 barn i låg- och mellanstadiet kommer då att få sin mat tillagad på en annan skola och äta den i en annan lokal än den vanliga matsalen.

Hur länge det kommer att pågå är mycket oklart. Först inväntas ett besök av en arbetsmiljöingenjör som ska titta på hela byggnaden. 

– Vi får en första indikation redan i nästa vecka när han kommer. Han kommer att ta ännu mer prover och det kommer att skickas till labb. Så får vi ett utlåtande om stoppet är befogat eller inte, säger Lars Lund.