Undersköterskan Mikael jobbar 25 timmar i veckan med heltidslön
Landets största arbetstidsförkortning finns i Lund. Undersköterskan Mikael jobbar bara helger med heltidslön och en veckoarbetstid på 25 timmar.
Och helgtjänster är på kraftig frammarsch i kommunerna, visar KA:s undersökning.
Särskilda helgtjänster har exploderat det senaste året. 42 procent av landets kommuner har redan eller är på väg att införa sådana tjänster i äldreomsorgen, visar Kommunalarbetarens undersökning i samtliga kommuner.
Undersköterskan Mikael Nilsson, på Värpinge äldreboende i utkanten av Lund, är en av dem som hoppat på det här sättet att jobba.
– Jag tycker om att vara ledig mitt i veckan och vara hemma med familjen, säger Mikael Nilsson.
Kommunalarbetaren frågade landets 290 kommuner om de har inrättat särskilda helgtjänster i äldrevården. Det kallas ofta ständig helgtjänstgöring och innebär betydligt färre timmar för en heltidstjänst. Resultatet var slående. 28 procent av kommunerna har redan gjort det och ytterligare 14 procent svarar att de är på väg att införa det.
Hänger ihop med personalbristen
Veronica Welin är verksamhetschef för särskilda boenden för äldre i Lund. Hon är övertygad om att det hänger ihop med den allt mer kännbara personalkrisen i äldreomsorgen.
– De två sista åren har det varit så tufft att bara kunna rekrytera till några få fasta tjänster. Det här blir mer och mer påtagligt och därför tror jag att när man hör goda exempel och nya metoder och arbetssätt så får det snabbt ringar på vattnet i våra kommuner, säger Veronica Welin
Värpinge äldreboende ligger vid ett sömnigt torg några få kilometer från Lunds centrum. Det är ganska lugnt även inne på boendet vid den här tiden på eftermiddagen.
Mikael Nilsson fick sin helgtjänst i februari och han är mer än nöjd, berättar han.
– Jag stortrivs. Jag har fru och barn. Min dotter är fyra år. Hon går i förskolan på förmiddagarna sen är jag med henne på eftermiddagarna.
Än så länge på prov
Mikael jobbar 6.45-15.15 varje lördag, söndag och måndag, plus en onsdag var sjätte vecka, för ATP-möten, internutbildningar och dylikt.
Fördelarna är många. Förutom fler lediga dagar blir det mer ob än om man jobbar varannan helg, som ordinarie scheman ofta ser ut.
Och han känner sig piggare, säger han.
Är det inte slitsamt på ett annat sätt att ständigt jobba helger?
– Jag tycker inte det. Jag jobbar tre dagar och är ledig fyra. Och jag har en helt annan chans för återhämtning än vad kollegorna har.
Men några nackdelar finns också, enligt Mikael.
– Jag missar en del aktiviteter på jobbet, som kräftskiva till exempel. Man blir av med en del storhelgs-ob om inte jul och nyår ligger på en helg.
Än så länge är helgtjänsterna bara på prov i Lund. Men både verksamhetschefen Veronica Welin och Mikael Nilsson vill se en fortsättning.
– Det känns som att det här är en framtidsanställning. Arbetsgivaren blir mer attraktiv, säger Mikael Nilson.
Vinnande koncept
Veronica Welin, kan inte säga hur det blir ännu, utvärdering ska ske under hösten. Det lokala avtalet om helgtjänster med Kommunal löper fram till årsskiftet. Men hon önskar att det blir permanent.
– I förlängningen kommer det här vara ett vinnande koncept i stället för en kostnad, säger Veronica Welin.
Kommunals ordförande, Malin Ragnegård, tycker att det är bra att så pass många kommuner lyssnar in personalens behov och önskemål om förändrade arbetstider.
– Det är bra att man vågar och vill hitta nya sätt att jobba. Så länge det är frivilligt, att man får önska de här tjänsterna så är det bara positivt, säger hon.