Firade kollegas födelsedag – varnades av chefen
Arbetskompisarna träffades en kort stund på arbetstid för att gratulera en kollega på födelsedagen. Det skulle de inte ha gjort. Sju undersköterskor fick skriftliga varningar.
Tretton undersköterskor jobbar varje natt på äldreboendet i Linköping. De ansvarar för varsin avdelning, som de inte ska lämna under de tio timmar som arbetspassen varar.
– Vi träffas aldrig och kan inte prata om vårt jobb. Vi kan inte prata med någon utom de boende mer än vid de få dubbelbemanningar vi har. Vi får inte ens hämta en kopp kaffe i personalrummet, säger Annelie Bondesson, undersköterska på äldreboendet.
För att få en chans att se sina kollegor brukar de flesta träffas i personalrummet en kort stund före arbetspasset.
Kollegan hade bakat en kaka
När de sågs inför ett nattpass tidigare i år berättade en kollega att hon fyllde år och hade bakat en kaka. De som ville fick smaka och ta en kopp kaffe var välkomna till hennes avdelning under natten.
– Vi sa direkt att det berodde på om det gick att lämna våra avdelningar, säger Annelie Bondesson.
Lite senare, efter att ha gjort en tillsyn på avdelningen och konstaterat att det var lugnt sprang Annelie Bondesson ändå över snabbt till kollegan för att fira henne.
Hon sa grattis, åt en bit kaka och drack en kopp kaffe, vilket tog 15 till 20 minuter, sedan gick hon tillbaka till sin egen avdelning.
– Jag hade larmet med mig och skulle ha rusat direkt om någon larmat, men allt var lugnt.
Varnades – och fick lägre löneökning
Men det var inte tillräckligt ansåg chefen. Några dagar efter fikaträffen fick samtliga som deltagit veta att de skulle få skriftliga varningar för att de lämnat sina avdelningar.
– Alla blev kallade till HR-kontoret tre gånger var. Vad kostar inte det?
De som varnats fick inte heller ta del av den lokala potten vid årets löneökning, säger Annelie Bondesson.
– Vi blev straffade dubbelt. Allt annat jag gjort under detta året blev bara värt 200 kronor i löneökning.
Lise-Lott Löfgren, avdelningschef för vårdboende på vård- och omsorgsförvaltningen i Linköping lämnar en skriftlig kommentar till Arbetet.
”Linköpings kommun genomför alltid en utredning innan eventuellt beslut om arbetsrättslig påföljd görs. Vid skriftlig varning görs uppföljning mellan arbetsgivare och medarbetare efter några månader. Linköpings kommun tillämpar individuell och differentierad lönesättning i samband med löneöversyn.” skriver hon.
”Det känns jättetråkigt”
Annelie Bondesson tycker att de skriftliga varningarna känns orimligt hårda. Hon säger att hon och kollegorna vet att de gjorde fel, och att de erkänt detta, men att de inte lämnade de äldre utan tillsyn.
– Om man är dålig i magen och behöver sitta på toa i en kvart kan man definitivt inte springa på larm. Nu hade vi ändå våra larm med oss, och var tillgängliga.
Hon tycker att det borde har räckt med tillsägelser, eller muntliga varningar, eftersom det handlade om en spontan engångshändelse. Hon betonar att de anställda inte brukar lämna sina avdelningar under arbetspassen.
– Jag har jobbat i nästan 40 år i vården och kan mitt jobb. Det känns jättetråkigt när man känner att arbetsgivaren inte litar på det.
Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet, som tillsammans med Kommunalarbetaren och fem andra titlar ingår i LO Mediehus.