Nyligen presenterades förslag på kraftiga försämringar av sjukförsäkringen – och SD-regeringen tar nu förslagen vidare. Detta trots att regeringsunderlagets största parti, Sverigedemokraterna, lovat att inga försämringar skulle göras i sjukförsäkringen när de ingick Tidöavtalet.  

Många minns Alliansregeringens så kallade stupstock. Om du var sjuk en längre tid riskerade du till slut att bli utförsäkrad – och fick stå utan stöd.

Det regelverket satte många, inte minst cancersjuka, i hemska situationer. Många upplevde att avslagen från Försäkringskassan slog deras liv i spillror.

Kan bli personlig katastrof

Alliansregeringens ”hittepåjobb” innebar att Försäkringskassan efter 180 dagar kunde neka en sjuk person sjukpenning med hänvisning att hen – trots nedsatt arbetsförmåga – borde kunna ta ett jobb där man ligger ner, ett arbete där man inte behöver träffa folk eller andra jobb som inte fanns. 

Det regelverket ändrade Socialdemokraterna nyligen men nu vill alltså SD-regeringens utredare gå tillbaka till de orimliga ”hittepåjobben”. Det säger vi nej till.

I slutändan kommer sjuka kollegor återigen stå ensamma, utan varken stöd eller arbete. För många sjukskrivna kan detta bli en personlig katastrof. 

Sjukförsäkringen behöver förbättras och rustas, inte avvecklas. Tänker Sverigedemokraterna svika sina löften och medverka till att borgarna återigen får slakta vår viktigaste försäkring?

Förbättringarna som den socialdemokratiska regeringen fick igenom i riksdagen under förra mandatperioden har inte gjort systemet perfekt, men väldigt mycket bättre än efter Reinfeldts och Kristerssons slakt av sjukförsäkringen.

SD har lovat att inte bidra till några försämringar. Nu är det hög tid för dem att hålla sitt löfte och se till att regeringen kastar förslagen i papperskorgen.  

Ska ge trygghet

Sveriges löntagare behöver en rättvis och fungerande sjukförsäkring som ger trygghet när arbetsförmågan sviktar. Alla som kan arbeta ska arbeta, men det ska vara på ett sätt som är rimligt. 

Blir man sjuk ska man få stöd och hjälp med behandling och rehabilitering. Arbetsgivarna har ett stort ansvar att förebygga ohälsa på arbetsplatsen och att göra en plan för hur medarbetare ska kunna komma tillbaka till jobbet. Och långtidssjuka ska inte utförsäkras, för ingen blir frisk av att också göras fattig!  

Sjukförsäkringen behöver förbättras och rustas, inte avvecklas. Tänker Sverigedemokraterna svika sina löften och medverka till att borgarna återigen får slakta vår viktigaste försäkring?