Malin Andersson har jobbat som parkarbetare i Göstas trädgård i Nynäshamn i tre år. Så länge hon kan minnas har det hänt att blomtjuvar slår till i parken och rövar bort enstaka växter och blommor. Till exempel har Malin Andersson upptäckt hål i jorden från en spade intill en hortensia. 

Därför rustade sig Malin Andersson inför årets sommar – genom att ta bort etiketter och namn på parkens växter. Men det stoppade inte någon eller några från att riva upp rabatterna, något som Nynäshamnsposten har uppmärksammat. 

”Jag blev fruktansvärt ledsen”

När Malin Andersson kom till jobbet i slutet av juni, och gjorde sin vanliga morgonrunda, gjorde hon en upptäckt som blev droppen. En helt nyplanterad rabatt, med bland annat blodgräs och julrosor, gapade tom. 

– Jag ringde min chef och sa att jag hade lust att gå därifrån. Jag blev fruktansvärt ledsen över all den tid och planeringen man har lagt ned på att det ska bli fint, säger Malin Andersson.

Hon och hennes kollegor i kommunen började planterade växterna redan under vintern och våren. Men i stället för att njuta av resultatet har Malin Andersson behövt fylla de tomma rabatterna med växter som kan förflyttas i parken. 

– Det är många som reagerar. Det kan gå folk i parken som berättar att de sett att det har blivit uppgrävt på olika platser. De är också ledsna och besvikna, säger Malin Andersson.

En odlingsbädd med flera unga växter som växer i jord, omgiven av stenar och olika gröna bladverk.

Nya planer för nästa sommar

Att de försvunna växterna väcker starka känslor är något som även Nina Sahlin, parkchef i Nynäshamns kommun, bekräftar. Enligt henne har flera parkarbetare blivit besvikna och  tårar har spillts.

Framför allt är det växter som ska stå i parken en längre tid, alltså utöver sommaren, som har försvunnit, enligt Nina Sahlin. Inför nästa sommar ska kommunen fundera över hur man kan göra det mindre synligt vilka växter som är nyplanterade.

– Vi har varit med om liknande händelser tidigare, men inte i den här mängden. Det är på flera platser. Det är synd, då man vill kunna vara stolt och visa upp arbetet, säger Nina Sahlin. 

Men inför den här sommaren har kommunen lämnat en hälsning på sina sociala medier: ”kommunens planteringar är till för att alla ska kunna njuta av dem. Vi vädjar därför om att låta det planterade vara orört, för att kunna glädja så många som möjligt”.