Det är ingen slump att Ewelina Krasinska startade ett arbetsplatsbibliotek på förskolan Byvädersgången 31 i Göteborg. Eller att hon gick kursen Läsfrämjande på arbetsplatsen hos Kommunal. 

– Mina bästa minnen från min barndom i Polen var när min farmor läste för mig. Jag gick inte i förskola så det var något fantastiskt att få sätta sig och läsa en bok. Jag kunde tidigt läsa och det gjorde att skolan blev lätt för mig. Så jag vill rekommendera alla föräldrar att läsa för sina barn.

Ewelina och kollegan Fadila Oudir har tilldelats priset Årets arbetsplatsbibliotek. Bland annat för att deras bibliotek inte bara är till för kollegorna.

Viktigt med böcker i Biskopsgården

– Vi har inte biblioteket bara för oss i personalen för vår förskola ligger i Biskopsgården. De flesta barn, pedagoger och föräldrar har en annan bakgrund än svensk. Många barn exponeras för svenska endast på förskolan. De flesta av oss är arbetarklass och vi har inte tid att gå till ett bibliotek.

– Det känns jätteviktigt att föräldrarna kan låna böcker på förskolan, fyller Fadila i.

Ewelina betonar att man inte bara kan fokusera på att barn ska läsa böcker utan intresset kommer ofta från ett annat håll.

– Ser barnen att föräldrarna läser hemma så är chansen stor att de börjar läsa själva.

När man kommer upp för en trappa på förskolan står två bokhyllor i korridoren, en med barnböcker och en med romaner och faktaböcker för vuxna. Det är en blandning av begagnade böcker från grannar, second hand-fynd och nya böcker som Ewelina och Fadila köpt in.

Kommunal utbildar bokombud

När de gick utbildningen till bokombud fick de en startsumma av Kommunal. Priset innebär att de får köpa nya böcker för 10 000 kronor och lägga lika mycket för att få besök av en författare. Ögonen tindrar på barnskötarna, som försäkrar att de ska planera noga hur pengarna ska användas.

Tröskeln ska vara så låg som möjligt för att låna hem en bok. Därför finns ingen lista för utlån och inget sista datum att återlämna boken. Det ska krävas så lite jobb som möjligt för bokombuden.

– Platsen är också viktig, säger Fadila. I personalrummet hade inte föräldrar och barn kunnat låna böcker. Därför valde vi att ha biblioteket i korridoren.

Att lära sig ord – en livslång process

Varken Fadila eller Ewelina har svenska som modersmål. Att läsa på svenska har varit en viktig del i att lära sig språket.

Båda har pluggat till barnskötare i Sverige. Ewelina läser mycket om pedagogik eftersom hon pluggar till förskollärare. Fadila läser helst böcker om psykologi. Hon är utbildad psykolog i hemlandet Algeriet och har planer på att skaffa svensk legitimation.

– Att lära sig ord är en livslång process. Och vi som kommer till Sverige har nytta av att läsa böcker som samtidigt lär oss om det svenska samhället, säger Ewelina.

8 tips för ett bra arbetsplatsbibliotek

  1. Fråga först din chef om lov – nästan alla svarar ja.
  2. Ligg på dina kollegor att berätta vad de vill läsa. Det kan vara en punkt på APT.
  3. Upplys kollegorna om varför det är viktigt att läsa.
  4. Samla in begagnade klassiker bland bekanta eller kolla second hand.
  5. Försök hitta böcker om kollegornas hemländer eller annat som kan vara intressant för just dem.
  6. Byt ut eller flytta om böckerna ofta så att det ser nytt ut.
  7. Välj en plats för biblioteket där man ofta går förbi.
  8. Pengar till bokinköp kan sökas från ABF:s kulturfond.

Tipsen kommer från bokombuden Ewelina Krasinska och Fadila Oudir samt Barbro Moberg på Kommunal som ordnar utbildningen för bokombud och konferensen Boken på arbetsplatsen. Frågor om dessa kan skickas till barbro.moberg@kommunal.se