– Våldet bland pojkar och flickor har eskalerat. Det psykiska och fysiska våldet är normaliserat.

Det säger Marie Boman och berättar att pengarna från det fackliga stipendiet ska gå till en studiecirkel- och föreläsningsserie för barnskötare.

– Vi vill bryta trenden och ge dem som jobbar rätt verktyg.

Tre personer som håller en stor ceremoniell check och en bukett blommor. Checken är för LO:s feministiska stipendium tilldelat "Kommunal Sektion Gislaved/Gnosjö" för 2024.
Stipendiaterna Marie Boman och Charlotta Saras Skarphagen tillsammans med Susanna Gideonsson, dåvarande ordförande för Kommunal.

”Vi är riktigt taggade”

Fortbildningen ska ske efter arbetstid i fackets lokaler.

– Det känns jättehedrande. Det ska bli superkul och vi är riktigt taggade på att sätta igång, säger Marie Boman.

LO:s fackligt feministiska stipendium inrättades i fjol på årsdagen av metoo-uppropet #inteförhandlingsbart.

– Mäns våld mot kvinnor är en viktig facklig fråga, eftersom den drabbar förbundsmedlemmarna. Våldet påverkar kvinnors hälsa, välmående och deras arbetsliv. Såväl det fysiska som det psykologiska och ekonomiska våldet  – att inte få ha kontroll över sin egen ekonomi – måste uppmärksammas, säger Susanna Gideonsson, LO:s ordförande, i ett pressmeddelande.

Kommunals stöd till den som drabbats av våld

Om den drabbade, eller en familjemedlem, är medlem kan ni få tio eller fler kostnadsfria stödsamtal hos en psykolog. Det är möjligt via ett samarbete med Folksam. Den som vill veta mer kan ringa till Folksam (se nummer nedan). 

Medlemmar har även tillgång till Folksams hemförsäkring. Den kan ge ersättning till den som utsatts för upprepat grovt fysiskt våld, samt ersätta akuta merkostnader, till exempel om någon behöver lämna sitt hem och ta sig till en kvinnojour.

Ring Folksams jour för våldsutsatta på 020-95 38 27