I mer än 30 år levde Christell Lindström med mannen som hon träffade i gymnasiet. En man som hon fick tre barn med och som senare skulle bli dömd för grov kvinnofridskränkning.

I mer än 30 år levde Christell Lindström med mannen som hon träffade i gymnasiet. En man som hon fick tre barn med och som senare skulle bli dömd för grov kvinnofridskränkning.

Det var en vårdag för tio år sedan, då livet vände för stödassistenten Christell Lindström. Strax utanför Partille, i det lilla samhället Sävedalen, jobbar hon på ett gruppboende. 

”Lever du i en kontrollerande relation?”

Frågan ekar i huvudet på Christell Lindström. Bredvid henne promenerar hennes närmaste chef Johnny Telkkonen, som nyss ställde frågan.

Längs sjön där de promenerar har buskarna börjat grönska, och solen blänker över det blå vattnet. Men Christell Lindström bär på en tung hemlighet. 

Hon har haft medarbetarsamtal tidigare, men aldrig fått den här frågan. Hon låter svaret vila på tungan, innan hon till slut svarar: 

”Kanske”.

Skrev en bok

I dag ser livet annorlunda ut för Christell Lindström. På den tiden, då hon fortfarande levde med sitt ex, skulle hon aldrig ha gått ut i kortärmade tröjor. Då hade kollegorna sett blåmärken. 

Nu, en solig dag i maj, tar hon av sig sin jacka utan bekymmer. Den kortärmade, svarta tröjan är prydd med loggan för Partille kommun. För Christell Lindström blev jobbet hennes räddning. 

– När jag fick den där frågan kände jag att det äntligen var någon som bryr sig. Min son har sagt det också: att min chef räddade hela vår familj, säger hon. 

Christell Lindström.

Det är helt sjukt allt jag gått igenom och hur mycket jag har missat i mitt liv. Jag vill hinna så himla mycket nu.

Christell Lindström

2018 släppte hon sin debutbok ”Från knytnävsslag till egen identitet”. Nu skriver hon på uppföljaren, en bok som kommer fokusera på vad som hände efter att Christell Lindström polisanmälde sitt ex. 

Så kan Kommunal hjälpa

Om den drabbade, eller en familjemedlem, är medlem kan ni få tio eller fler kostnadsfria stödsamtal hos en psykolog. Det är möjligt via ett samarbete med Folksam. Den som vill veta mer kan ringa till Folksam (se nummer nedan). 

Medlemmar har även tillgång till Folksams hemförsäkring. Den kan ge ersättning till den som utsatts för upprepat grovt fysiskt våld, samt ersätta akuta merkostnader, till exempel om någon behöver lämna sitt hem och ta sig till en kvinnojour.

Ring Folksams jour för våldsutsatta på 020-95 38 27.


I mer än 30 år levde Christell Lindström med mannen som hon träffade i gymnasiet, då båda två var omkring 16. En man som hon fick tre barn med och som senare skulle bli dömd för grov kvinnofridskränkning. 

Men i början var kärleken enorm. Att han blev svartsjuk på tjejvännerna, och ville umgås ensamma, var för att han tyckte så mycket om henne. Det var åtminstone vad 16-åriga Christell Lindström tänkte.  

Det dröjde inte mer än ett år innan det första slaget kom.

– Då fick jag även missfall. Jag visste inte att jag var gravid och förstod inte vad som hade hänt. Det rann bara massa blod, säger Christell Lindström.

Mannen bröt ner henne

Med åren skulle våldet och övergreppen fortsätta. Samtidigt blev Christell Lindström allt mer isolerad, då hon inte heller var tillåten att ha ett jobb. I takt med det blev Christell Lindström ett skal av sig själv. 

– Ena sekunden var han jättesnäll och nästa sekund ett monster, konstaterar hon och fortsätter:

– Jag kunde få höra allt från hur dålig jag var, att jag var tjock, att jag pratar för högt eller att folk vet vad som händer, men att ingen gör något för att jag förtjänar det här. Jag bröts ner.

Christell håller sin ena dotter på en gammal privat bild. På handleden syns ett tydligt blåmärke.
Christell håller sin ena dotter på en gammal privat bild. På handleden syns ett tydligt blåmärke.

Familjen levde länge på försörjningsstöd. Efter 19 år bestämde socialtjänsten att Christell Lindström måste stå till arbetsmarknadens förfogande. Därför började hon att läsa omvårdnadsprogrammet. 

Till en början var hon livrädd. Enligt exmaken var hon ju värdelös. Hur skulle hon klara av att utbilda sig? Men väl i skolbänken, bland andra elever, fann Christell Lindström sin frihet, även om han alltid var noggrann med att hämta och lämna henne vid skolan. 

– För honom handlade det om att han skulle få pengar när jag tog studielån, men för mig var det något annat. Det öppnade en helt ny värld för mig. Jag var tydligen inte så korkad som han hade sagt, säger Christell Lindström.

Hon klarade av studierna och började jobba inom Partille kommun. Jobbet som stödassistent blev den stora lyckan i Christell Lindströms liv. Hon jobbade mer än gärna helger, sena kvällar och tog sig an svåra brukare. Hon blev en i gänget bland kollegorna. 

Kände stor skam

Med tiden började Christell Lindström att finna styrka igen.

– Han märkte väl att jag blev starkare och att jag började käfta emot oftare. Även om jag åkte på stryk så gjorde jag det ändå. Jobbet blev min räddning. Min fristad. 

Samtidigt växte en rädsla i kroppen. 

– Jag var så rädd för att de skulle upptäcka, säger Christell Lindström.

Varför var du rädd för det?

– Det är mycket skam. Jag kände även skuld över att jag utsatt mig och barnen för allt. Man skäms så fruktansvärt. Om de skulle få reda på det var jag säker på att jag skulle få sparken.

Så kan du hjälpa en kollega

  1. Våga ställa frågan

Gör det på ett icke-dömande sätt. Det gör du genom att visa att du frågar av omtanke. Christell Lindström fick frågan om hon levde i en kontrollerande relation. I efterhand säger hon att det gjorde det lättare att vara ärlig, till skillnad från om hon hade fått frågan om hon blir slagen i hemmet. 

  1. Var uppmärksam

Kommer din kollega ofta i heltäckande kläder, trots att det är varmt ute? Är partnern alltid närvarande eller ringer ofta? Blir kollegan hämtad och lämnad vid jobbet? Det kan vara tecken på att personen lever i en kontrollerande relation. 

  1. Stå kvar

Det är viktigt att stå kvar vid kollegans sida även om du inte kan göra något och oavsett om personen nekar. Till slut kanske medarbetaren vågar öppna sig när tillfället känns rätt. Att veta att någon bryr sig är viktigt. 

Källa: Christell Lindström, stödassistent och författare


Men till slut gick det inte längre. 

Vid 49 års ålder kände Christell Lindström att hon inte orkade mer. Vid ett tidigare tillfälle hade hon försökt att lämna, men hindrats. Men den här gången kändes det annorlunda – antingen lämnar hon eller så orkar hon inte leva mer. 

Som ett svar från ovan fick hon den där frågan, om hon levde i en kontrollerande relation, av sin chef. En chef som heter Johnny Telkkonen och som numera jobbar inom Varbergs kommun.

– Jag märkte ett underligt mönster med Christell. Som chef brukar jag alltid gå först när vi har en after work eller firar något med kollegorna. Men hon gick alltid först av alla. Sedan bar hon en långärmad tröja den sommaren, trots att det såg riktigt varmt ut, säger Johnny Telkkonen när han blickar tillbaka.

Med hjälp av stödet från sin chef, och hennes äldsta son som ordnade lägenhet i Göteborg, vågade Christell Lindström ansöka om skilsmässa. Hon började även att gå till Kriscentrum för kvinnor i Partille. 

Fick stödsamtal genom arbetsgivaren

2015 polisanmälde hon sin exmake som mot sitt nekande dömdes till grov kvinnofridskränkning. Straffet blev 18 månaders fängelse. 

Men att leva så pass länge i en kontrollerande relation är inget som lämnar en oberörd, konstaterar Christell Lindström. I dag är hon lycklig med sitt liv, men genom åren har hon även kämpat med psykisk ohälsa, såsom panikångest.

När allt brakade loss fick Christell Lindström stödsamtal via sin arbetsgivare. Det resulterade senare i en remiss till vuxenpsykiatrin. Men att skriva om sina erfarenheter, något som sedan blev en bok, har också varit läkande. 


Sedan hennes bok släpptes har hon fått många reaktioner. Bland annat har hon föreläst för polisen och på Partille kommun. Förhoppningen är att fler ska få förståelse för hur det är att leva i en våldsam relation. 

– Jag träffade faktiskt en ung kvinna som levde i en liknande relation. Jag märkte att hennes kille ofta ringde och att han kom och hämtade henne på jobbet. Då frågade jag rakt ut om det var så, säger Christell Lindström.

Christell Lindström.
Christell Lindström.

Vid ett senare tillfälle dök kvinnan upp på en av Christell Lindströms föreläsningar. Det visade sig att hon hade lämnat sin före detta pojkvän. 

– Hon sa: ”Jag ville inte bli som du”, säger Christell Lindström. 

Rädslan är borta

Hon blir tyst några sekunder innan hon fortsätter.

– Det är helt sjukt allt jag gått igenom och hur mycket jag har missat i mitt liv. Jag vill hinna så himla mycket nu. 

Christell Lindström såg sin exmake, av en ren slump, på stan vid ett tillfälle. Förut var hon rädd för honom, men där och då var rädslan försvunnen. 

– Jag vände mig om och stirrade på honom. Efter ett tag gick han. Då kände jag att han inte längre har någon makt över mig. Jag har ingen skam att bära, säger Christell Lindström.

Christell Lindström

Ålder: 59 

Bor: Göteborg

Familj: En son och två döttrar

Lyssnar på: ”Du kommer ångra det här” med Uno Svenningsson 

Aktuell med: En uppföljning av boken “Från knytnävsslag till egen identitet” (Vaktel förlag)

Här kan du få hjälp

Kvinnofridslinjen: 020–50 50 50

Brottsofferjouren: 116 006

BRIS Barnens hjälptelefon: 116 111

Terrafem (fler språk än svenska):  020 52 10 10

”Välj att sluta” för den som vill sluta slå: 020-555 666