Här säljer vårdpersonal sin semester – kan tvingas jobba 48-timmarsveckor
I Ödeshög vill kommunen att anställda säljer semesterveckor. Men, den ”intresseanmälan” personalen kan fylla i är bindande och den anställde kan få jobba var som helst i kommunen upp till 48 timmar per vecka. Kommunen har struntat i att förhandla med Kommunal – som tar avstånd.
I Ödeshög har kommunen helt sidsteppat Kommunal när de har gått ut med ett ”sommarerbjudande” till personalen om att sälja sin semester.
– Vi är inte inblandade överhuvudtaget, trots att jag vet att många i personalen tror att vi är det. Men de ingår ett personligt och enskilt kontrakt med arbetsgivaren som inte är säkrat. Skulle det bli en tvist om det står man helt ensam eftersom Kommunal inte är inblandade, säger Ann-Charlotte Svennberg, undersköterska och fackligt förtroendevald i Ödeshög.
Flera tveksamheter i avtalet
Ann-Charlotte Svennberg ser flera tveksamheter i kommunens erbjudande. Först att den sida personalen fyller i kallas ”anmälan om intresse” trots att den som fyller i den förbinder sig till arbete.
Därtill att det i paragraferna till erbjudandet framgår att man förbinder sig att vara tillgänglig upp till 48 timmar per arbetsvecka oavsett hur man skulle ha arbetat enligt sitt ordinarie schema.
Den som fyller i att den kan avbryta sin semester för att ta extrapass ska vara tillgänglig för det behov som finns oavsett om det är dag, kväll, natt, delad tur eller dygn.
Kan få arbeta var som helst
Arbetsledningen har också rätten att placera medarbetaren på vilken arbetsplats som helst i kommunen (som man anses ha utbildning för) oavsett var man arbetar annars. Det gäller äldreboende, gruppboende, hemtjänst eller personlig assistens.
– Vi vet att många läser sådana här avtal slarvigt. Kanske särskilt om de tror att vi godkänt det. Någon som lämnat ifrån sig en semestervecka med några få pass kan få ett dråpslag när de förstår att de står till förfogande 48 timmar. Jag hoppas att alla som skriver på är observanta, säger Ann-Charlotte Svennberg.
Valde bort avtal med Kommunal
Annie Stenstrand är tillförodnad HR-chef i Ödeshög och konstaterar att de valde bort samråd med Kommunal när de insåg att kommunen inte behövde göra ett lokalt avtal:
– Det var en onödig process. Nu behöver vi inte förhandla och sparar på det sätter tid och energi. Vi insåg att vi kan gå ut med ett enskilt erbjudande direkt till medarbetarna.
Blanketten personalen fyller i kallas ”anmälan om intresse för att ta del av semestererbjudande”. Fyller man i den är man inte garanterad arbete, men om arbetsgivaren vill att man ska arbeta kan man inte tacka nej efter att man signerat den.
– Spontant skulle jag säga att det är bindande, att man inte kan tacka nej när man fyllt i och skrivit under erbjudandet, säger Annie Stenstrand.
Förra året gick erbjudandet ut till 110 anställda och 80 personer nappade på det på ett eller annat sätt.
”Gräver en grop åt oss själva”
Ersättningen för en vecka är 7 500 kronor före skatt plus en extra semesterdag. Kommunals Ann-Charlotte Svennberg ser risker på sikt när medarbetare börjar sälja sommarsemester:
– Många har kärv ekonomi och ser det här som extra pengar. De ser summan 7 500 kronor framför sig. Men risken finns att vi gräver en grop till oss själva. Nu har vi vår sommarsemester i kollektivavtalet, men till slut kanske arbetsgivarna kommer och säger att vi inte behöver alla veckor eftersom vi inte nyttjar dem.
Ödeshögs sommarerbjudande:
Ödeshögs sommarerbjudande gäller tillsvidareanställda, särskild visstidsanställda och vikarier för längre tid än tre månader.
Den som avstår en beviljad semestervecka (måndag-söndag) ersätts med 7 500 kronor plus en extra semesterdag.
Den som bryter sin semester för att ta ett extra arbetspass ersätts med kvalificerad övertid plus 600 kronor per pass.
Den som inte har semester och tar ett extrapass på en fridag ersätts med 600 kronor per pass plus ersättning enligt AB-avtalet.
Man förbinder sig att vara tillgänglig upp till 48 timmar per vecka oavsett vad som anges i ordinarie schema.
Tar man extra arbetspass förväntas man vara tillgänglig för det behov som finns: dag, kväll, natt, delad tur eller dygn.
Kommunal har inte förhandlat villkoren med arbetsgivaren, de medarbetare som nappar på erbjudandet ingår ett enskilt avtal med Ödeshögs kommun.