Hemtjänstpersonal i Olofström tipsade kommunalrådet Morgan Bengtsson (S) om Kommunalarbetarens årliga lönekoll (se faktaruta). I år visade genomgången att medellönerna för undersköterskor, vårdbiträden och stödassistenter i Blekingekommunen låg i det absoluta bottenskiktet.

Lönekollen

Medellönen i ditt yrke? Kolla här!

Löner

  • För undersköterskor var medellönen 27 456 kronor 2023, näst sämst i landet och cirka 1 500 kronor lägre än medellönen för undersköterskor i hela Sverige.
  • För vårdbiträden i Olofström var medel 22 286 kronor, allra lägst i landet och nästan 3 000 kronor lägre än riksmedellönen.
  • Stödassistenternas medellön låg något bättre till men ändå bland de 20 lägsta i landet. 27 635 kronor i Olofström och i landet som helhet 28 917 kronor.

– Jag blev tagen på sängen när jag träffade en hemtjänstgrupp som förmedlade att vi låg i bottenskiktet i löneligan i Sverige. I KA fick jag det svart på vitt. Då agerade jag direkt. Så här kan vi inte ha det. Vi ska inte ligga i bottenskiktet, säger kommunalrådet Morgan Bengtsson. 

Så du hade ingen aning om vårdpersonalens låga löner i Olofström? 

– Nej. Jag sitter inte med löner på det sättet, jag hade inte fått några signaler om att vi låg i bottenskiktet. Det blev en väckarklocka. 

En person med en namnbricka står framför en färgglad affisch med siffran 2025 och olika figurer. De har på sig en brun jacka och en ljus skjorta.
Morgan Bengtsson.

KA:s lönekoll och avtalet

  • KA:s lönekoll är vår årliga genomgång av medellönerna i uppåt 30 olika yrkeskategorier över hela landet.
  • Löneökningen i genomsnitt i det centrala avtalet mellan Kommunal och SKR är 985 kronor. 
  • 450 kronor går till alla, en individgaranti. 
  • Resterande 535 kronor förhandlas lokalt och fördelas individuellt, det blir olika till var och en. 
  • Ovanpå den potten skjuter Olofström till 1,1 miljoner kronor i en satsning på undersköterskor i hemtjänsten och stödassistenter på gruppboenden. Även detta ska förhandlas och fördelas individuellt.  
  • Slår man ut det på var och en innebär det ytterligare cirka 400 kronor i löneökning för de anställda i de två grupperna. 

Blekinge Läns Tidning, skrev först om politikernas uppvaknande.

Kommunal glada att de lyssnar

Redan innan kommunstyrelsens beslut om extra pengar till lönerna hade man beslutat att undersköterskor och stödassistenter skulle prioriteras i årets lönerevision. Nu kan det göras utan att man måste ta från andra av Kommunals grupper, påpekar Morgan Bengtson. 

Kommunals Anette Modin hade gärna sett att det ingick någon form av individgaranti i beslutet, så att pengarna med säkerhet går till de prioriterade grupperna. Men det kommer vara individuell fördelning som gäller, enligt Morgan Bengtsson. 

Anette Modin med kort hår, glasögon och en röd nyckelrem står framför en röd bakgrund med delvis synlig vit text.
Anette Modin, Kommunal.

Men hur går det för Olofströms vårdbiträden som har Sveriges allra lägsta medellöner? 

– Där måste vi fördjupa analysen, de som tidigare varit vikarier och fått fasta tjänster, blir automatiskt kallade vårdbiträden. HR-avdelningen har fått i uppdrag att titta på den gruppen, säger Morgan Bengtsson. 

Han påpekar att satsningen på de låga lönerna för vårdpersonal ska vara långsiktig. I budgetarbetet för de kommande åren kommer denna fråga finnas med, lovar Morgan Bengtsson.