Personalens semester flyttades i sista stund – stor besvikelse inom äldreomsorgen i Lessebo
Med kort varsel fick personalen inom äldreomsorgen i småländska Lessebo veta att deras semesterplanering hade gjorts om. Två perioder blev till tre – och i år ges heller ingen bonus för flyttad semester.
– Jättemånga är besvikna och ledsna – frustrerade, säger Eleonore Johansson, sektionsordförande på Kommunal.
I februari lämnade personalen inom Lessebo kommuns äldreomsorg in sina semesterönskemål. Precis som vanligt var det två perioder de hade att välja på – och så började sommarplanerna ta fart.
Men för ett par veckor sedan kom chockbeskedet via ett sms: De två semesteralternativen hade nu omfördelats till tre perioder och all planering blev omkullkastad.
– Det är jättesent, det hade man kunnat komma med tidigare, i januari redan, säger Eleonore Johansson, sektionsordförande för Kommunal östra-Kronoberg.
Resultatet blir bland annat att den som får mittenperioden bara får tre sammanhängande veckor. Vill man ha en fjärde får den tas ut första eller sista veckan på sommaren. För de som har tidig eller sen semester hamnar man delvis utanför skolornas sommarlov.
– Jag kan bara beklaga. Vi är väl medvetna om att det är ett sent taget beslut, säger Ann-Charlott Westrin, tillförordnad verksamhetschef och enhetschef inom äldreomsorgen i kommunen.
Svårt att hitta personal
Anledningen ska vara att det är svårt att hitta rätt bemanning och därför vill kunna säkra upp med ordinarie medarbetare.
Eleonore Johansson är missnöjd med hanteringen och tycker att arbetsgivaren har haft ett helt år på sig att lösa vikarieproblemen, men att de inte har kommit någon vart alls.
Och problemen är inte direkt nya för i år.
Borde ni ha agerat tidigare?
– Absolut. Vi skulle bara ha vågat sätta ner foten och säga att nu kör vi så här oavsett hur det ser ut i sommar. Man vill ju att det ska lösa sig. Men det var dumt tänkt – en dum förhoppning. Det har varit några tuffa år, säger Ann-Charlott Westrin.
I fjol sköt kommunen till extrapengar till den som flyttade sin semester. Men i år finns ingen sådan deal.
– Det är jättetråkigt att man inte ens vill diskutera ett sådant avtal eftersom våra medlemmar är ju värda att få den semestern som de faktiskt önskade i februari, säger Eleonore Johansson.
”Tufft hela året”
I grund och botten handlar det förstås om pengar. Men det handlar också om hälsa, anser Kommunal som bedömer att risken att medarbetare börjar söka sig till andra jobb bortom kommungränsen nu ökar.
– Många är jättetrötta för att man har jobbat hela året och det har varit svårt att hitta vikarier under året, vilket gör att de har fått gå in extra. Det har också varit tufft med schemaförändringar i och med dygnsvilan. Det har varit tufft hela året, säger Eleonore Johansson.
– Det är jätteolyckligt naturligtvis, även om det är inom gränsen för att meddela i tid, säger Ann-Charlott Westrin, som själv tar sin semester från och med första veckan i juni.
Så blir semestern för personalen i Lessebo
- Semesterperiod 1: Vecka 24-27 (10/6-7/7) – Rätt till 4 veckor sammanhängande.
- Semesterperiod 2: Vecka 28-30 (8/7-28/7) – Rätt till 3 veckor sammanhängande + 1 extra antingen vecka 23 eller 35 (3-9/6 eller 26/8-1/9).
- Semesterperiod3: Vecka 31-34 (29/7-25/8) – Rätt till 4 veckor sammanhängande.