– Man har några mil bakom sig, säger Bengt Kihlberg lakoniskt. 

Busskortet tog han 1988 och för sin nuvarande arbetsgivare Connect Bus har han kört sedan 2005. När företaget vann en upphandling om färdtjänst i Göteborg krävde uppdragsgivaren Göteborgs Stad och Västtrafik att alla förare skulle göra ett språktest.

Bengt blev upprörd. Han menar att han via sitt yrkeskompetensbevis, sitt busskort och sin färdtjänstutbildning redan bevisat att han kan yrket.

”Jävligt tufft att vara hemma”

Den 19 december i fjol kom hans arbetsledare och sa ”Du får inte köra Bengt, för du har inte gjort provet”.

– Det var jävligt tufft att vara hemma och inte få någon lön på en hel månad. Man fick leva på det man har. Tänk om man varit en ensamstående förälder? 

Bengt Kihlberg tycker att arbetsgivaren borde ha stått upp för sina anställda.

– De har agerat rätt enligt sina statuter. Men vid en upphandling måste man ha sån stake att man talar om att vi har chaufförer som har varit i branschen i 20 år. De ska inte göra något svensktest. Det gjorde man inte. Man var så jävla feg. 

”Ska vi köra i rosa lackskor?”

Efter avstängningen gjorde Bengt till slut ändå provet och i dag kör han buss igen. 

– Testet tog två minuter för mig, 40 frågor som en tredjeklassare skulle klarat. 

Nu blir det central förhandling om han ska få tillbaka sin lön eller inte.

Kan det inte finnas någon poäng med språktester, att uppdragsgivaren får veta att ni kan språket?

– Men det har jag ju redan visat! Jag har gjort det med mitt körkort, mitt yrkeskompetensbevis, och min utbildning i färdtjänsten. En frisör gör väl inte om sitt gesällprov bara för att han byter arbetsgivare? En sjuksköterska har väl alltid kvar sin legitimation oavsett om hon är privat eller kommunalt anställd? Vid kommunala upphandlingar kan inte allt bara accepteras. Ska vi snart köra i rosa lackskor som kanske kommer att stå med i nästa upphandling?

Bussbolaget: ”Rättvist”

– Vi ser det som ganska rättvist att alla får göra testet oavsett om man har jobbat länge i branschen eller om man har en annan bakgrund än svenska som modersmål, säger Irene Svänson, vice vd på Connect Bus, till P4 Göteborg, som var först med att rapportera om Bengts fall.

Prova språktestet!

Här är några av frågorna i testet som Bengt Kihlberg fick göra. Prova själv och se hur du klarar det! Det gäller att komplettera meningen med de rätta orden i svarsalternativen.