Språkappen Lingio riktar sig till dem som inte har svenska som modersmål. Nobina erbjuder kursen till sina förare som behöver träna på yrkessvenska inom bussbranschen.

Till att börja med lär sig deltagarna vardagliga ord och fraser kopplade till arbetet. Övningarna handlar om att träna uttal, hör- och läsförståelse, stavning och grammatik.

Waqas Hussain är en av dem som har gått kursen. Han jobbar som bussförare för Nobina i Malmö.

– I början var det jättesvårt. Men efter några veckor gick det lite lättare.

Han har tidigare läst SFI-kurser men säger bestämt att dessa inte räcker för att köra buss.

Tränar för att svara på frågor

Under kursen har han bland annat lärt sig att ”ändhållplats” är ett annat ord för ”sista hållplatsen”:

– Det visste jag inte innan.

Waqas Hussain, bussförare.
Waqas Hussain, bussförare.

En viktig del i kursen är att träna uttryck som kan behövas för att svara på frågor eller ge information till resenärer. 

På frågan om vilket yttryck han har haft mest nytta av svarar han nästan direkt ”får jag be om er uppmärksamhet”.

– Jag har använt det flera gånger när hållplatser har stängts eller flyttats på grund av vägarbeten. Det känns bra att kunna säga det i bussens mikrofon så att alla förstår. Men det var lite svårt att säga det första gångerna jag prövade.

Waqas Hussain har även fått lära sig uttryck som kan behövas i kommunikationen med trafikledningen. ”Bussen står skadad vid ett staket”, är en sådan fras. Den har han inte behövt använda.

Mer än hälften godkända

En kurs tar ungefär sex månader. Då ingår ett språkspel som går ut på att samla poäng och klättra upp till mer avancerade nivåer.

De som deltar i kursen spelar cirka en till två timmar i veckan på betald arbetstid.

Lingio finns för närvarande på arabiska, engelska, farsi, somaliska och tigrinja men fler språk kommer att läggas till.

Omkring 550 av Nobinas förare har hittills gått klart kursen. Över 300 av dem har fått certifikat för att de klarat utbildningen.

– Jag ångrar inte att jag tog chansen att gå kursen. Den har gjort mig att jag lättare kan ge den service resenärer behöver av mig som bussförare, säger han.