Den 17 november 2022 mördades en 19-årig kvinna på ett privatägt LSS-boende i Enköping. Verksamheten, som drivs av vårdbolaget Serigmo Care, hade varit öppet i ungefär tre veckor när kvinnan mördades av en 21-årig man som bodde där.  

Sedan dess har en åklagare utrett om arbetsgivaren har gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Nu står det klart att verksamhetschefen på LSS-boendet, den kvinna som är skriven som föreståndare, frikänns från misstankar om arbetsmiljöbrott.  

Siluett av en man framför boendets huvudingång.

LSS-mordet i Enköping

Brukare åtalas för mord

Nyheter

Varför åklagaren har lagt ned misstankarna mot verksamhetschefen är inte känt eftersom förundersökningssekretess råder. Beslutet kan överklagas fram tills senast den 18 april.  

Åklagaren Jennie Nordin skriver i ett mejl till KA att förundersökningen fortsatt pågår. Dock väntas ett besked om ifall det blir åtal komma nu i april.

Företaget har krävts på 100 000 kronor

Den 19-åriga kvinnan var helt ensam på arbetsplatsen när hon mördades av vårdtagaren. Mannen har erkänt att han hämtade en kniv i det gemensamma köket och knivhögg henne till döds. I februari 2023 dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård.  

Mordet på LSS-boendet i Enköping inträffade i november förra året. (Bilden är ett montage.)

LSS-mordet i Enköping

Brukare döms för mord på LSS-anställd

Nyheter

Sedan mordet inträffade har Arbetsmiljöverket gjort flera inspektioner på LSS-boendet. En slutsats är att det har funnits brister i arbetsmiljöarbetet. Myndigheten har krävt att företaget betalar ett vite på 100 000 kronor.  

Orsaken är att det till exempel saknats uppgifter i dokumentationen om hur risker i arbetet ska åtgärdas. Dock håller Serigmo Care inte med om det. Därför kommer ärendet att prövas i Förvaltningsrätten i Stockholm, men ännu finns det inget datum. 

KA har även sökt Thomas Bodström, den advokat som företräder den 19-åriga kvinnans mamma. Dock utan resultat.