Vad vet vi har hänt?

Den 17 november förra året, klockan 12.30, fick polisen in ett larm från Munksundets gruppboende i Enköping. En man, som bor på boendet, berättade att en kvinnlig medarbetare var död

Den 21-åriga mannen har senare erkänt mord. Enligt åklagaren har brukaren uppgett att han var irriterad på kvinnan under förmiddagen. Strax innan dådet har han hämtat en kniv från en låda i boendets gemensamma kök. 

Den 21-åriga mannen har erkänt mord.

Enligt åtalet har brukaren huggit den 19-åriga kvinnan i bröstkorgen, ryggen och halsen. 

En rättspsykiatrisk undersökning har i efterhand visat att mannen lider av en allvarlig psykisk störning. I den framgår det även att mannen har hört röster. En särskild röst ska ha uppmanat honom att ta sitt eget liv eller döda människor, rapporterar Enköpingsposten

Vad är det för arbetsplats? 

Munksundets gruppboende är ett LSS-boende i Enköping. Boendet öppnade i oktober 2022 och drivs av företaget Serigmo care.

Det finns totalt sex lägenheter för brukare och personalen ska finnas tillgänglig dygnet runt, enligt uppgifter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). 

Vad vet vi om personalen? 

För att jobba på boendet krävs utbildning på minst gymnasienivå. Den numera avlidna kvinnan hade jobbat på boendet i några veckor – och tog sin examen på en gymnasieskola så sent som under 2021. 

Den numera avlidna kvinnan hade jobbat på boendet i några veckor.

Enligt åklagaren har kollegor till kvinnan blivit förhörda. De har bland annat berättat om sitt arbete på gruppboendet och hur deras kontakt har sett ut med den åtalade brukaren. 

Exakt hur många som jobbar på Munksundet är oklart, men i ansökan till IVO framgår det att boendet har medarbetare som både är tillsvidareanställda och timvikarier. 

Vad vet vi om arbetsmiljön?

Förutom själva åtalet om misstänkt mord pågår det en utredning om arbetsmiljöbrott. Dock är den inte färdig ännu.

Kvinnan som blev knivhuggen till döds var den enda ur personalen på plats när dådet hände. Kommunal i Enköping har ställt frågor om arbetsgivarens ansvar. Bland annat om det var lämpligt med ensamarbete på ett så pass nyöppnat boende.

Enligt åklagaren har det inte heller funnits övervakningskameror eller larmknappar. 

Tio dagar före mordet blev en annan anställd hotad med en kniv av en brukare.

Tio dagar före mordet blev en annan anställd hotad med en kniv av en brukare. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket har brukaren riktat en kniv mot sin egen hals och sagt: “du vet att jag kan döda va?”.

Arbetsgivaren anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket först i december. Orsaken är att arbetsgivaren inte kände till händelsen innan dess. 

Vad säger arbetsgivaren? 

KA har tidigare pratat med Charlotte Högman, vd på Serigmo care, som driver boendet i Enköping. Hon har konstaterat att personalen fått introduktion och utbildningar i bland annat avvikelserapportering. 

Men facket undrar trots det hur tydliga rutinerna har varit. Det är en fråga som de hoppas ska besvaras i utredningen om misstänkt arbetsmiljöbrott. 

Vad händer nu?

Åklagaren har väckt åtal mot mannen och det kommer att bli rättegång om ungefär två veckor, enligt mannens advokat.

Det är ännu okänt om åklagaren kommer yrka på fängelsestraff eller rättspsykiatrisk vård, men Rättsmedicinalverket rekommenderar rättspsykiatrisk vård.