Det var den 17 november i fjol som polisen fick in ett larm från Munksundets gruppboende i Enköping. En man, som bodde på boendet, berättade att en kvinnlig anställd var död. Mannen har erkänt att han mördat den 19-åriga kvinnan – genom att hugga medarbetaren med en kniv från boendets gemensamma kök. 

En rättspsykiatrisk utredning har visat att brukaren lider av en allvarlig psykisk störning, något han även gjorde när han begick mordet. Bland annat har mannen en psykossjukdom och har i flera år hört röster i sitt huvud som uppmanar honom att döda andra eller skada sig själv, enligt förundersökningen. 

Återfalla i allvarligare brott

Under måndagen föll domen vid Uppsala tingsrätt. Den 21-åriga brukaren döms till mord och påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Särskild utskrivningsprövning blir aktuellt när det finns en risk att den tilltalade återfaller i allvarligare brott, något som rätten bedömer i det här fallet.

Åklagaren Elin Blank yrkade på det.

– Jag bedömer att det finns en risk för återfall i allvarlig brottslighet. Det är en slutsats som drogs i det rättspsykiatriska utlåtandet, säger hon.

Dock har mannens försvar tidigare motsatt sig det. Försvaret har uppgett att brukaren bland annat har god insikt i sin sjukdom och velat få hjälp mot rösterna han hör.

Men i nuläget finns det inga planer på att överklaga domen, enligt mannens advokat Anna Kajsa Stranding Dahlman.

Det här är inte första gången en anställd på ett LSS-boende mördas på sin arbetsplats. Kommunalarbetarens genomgång visar att LSS-boenden och HVB-hem är de arbetsplatser där flest anställda blivit mördade de senaste 15 åren.