15 minuter för att handla, 45 för en dusch, fem för att förbereda frukost. 

Minutstyrningen inom hemtjänsten får ofta kritik från anställda för att vara stressframkallande och ha en brist på flexibilitet. I Växjö kan den nu slopas – men till det är inte alla positiva. 

För lite personal

– Hur mycket har man egentligen lyssnat på personalen på golvet i det här? 

Det undrar undersköterskan och samordnaren Amra Dedic som jobbat inom hemtjänsten i över 15 år. Enligt henne har minutstyrningen fått för mycket skit. Det stora problemet är att personalen är för få, säger hon. 

– Det är därför vi stressar, inte för att vi måste hålla ett tajt schema. 

Tvärtom, säger Amra, är det bra med tidsramar som kan guida personalen genom dagen: 

– Det är ju människor vi jobbar med och dessutom är äldre ofta ganska inrutade i när de, till exempel, vill äta. 

Risken med att slopa minutstyrda scheman blir att hemtjänstpersonal i stället fastnar hemma hos vårdtagarna, tror hon. 

– Många av oss lägger ner hela vår själ i de äldre och vi är inte sällan deras enda sällskap. Hur ska vi kunna lämna då, om vi inte har en tid att passa? 

Minutstyrning kan slopas över allt

På två pilotenheter i Växjö ska det nu testas hur hemtjänsten fungerar utan minutscheman. Tomas Thornell (S), kommunalråd och ordförande för omsorgsnämnden i kommunen, säger att han inte tror att projektet kommer att lösa alla problem inom hemtjänsten men att han ser det som ett steg i rätt riktning. 

– Jag har varit ute mycket i verksamheterna och att bli av med minutstyrningen är något jag upplever att de flesta vill. 

En man med skägg som ler framför en stadsbild.
Tomas Thornell.

Om risken att medarbetarna fastnar hos omsorgstagarna säger han: 

– Jag förstår oron med att vi river upp ett etablerat arbetssätt, men jag tvekar inte en sekund på att våra undersköterskor är så pass duktiga på sitt jobb att de kan lägga upp det själva. Vilka andra arbeten står det vad du ska göra under en exakt tid? 

Om pilotprojektet slår ut rätt ut är målet att slopa minutscheman i hela Växjö kommun. 

– Men det är såklart viktigt att ta det lite lugnt och inte riva ut himmel och jord. Vi tar ett steg i taget mot att göra hemtjänsten attraktiv att jobba inom, säger Tomas Thornell.