Filipstad dröjde med individuell lön och har högre medellöner för vårdbiträde
I Filipstad, i Värmland, har det gått lite bättre för vårdbiträdenas medellöner.
En orsak, enligt facket, är att de började så sent med individuella löner. En stor del av löneökningen är fortfarande lika för alla.
Först för tre år sen gick Filipstad ifrån de gamla befattningslönerna för att som alla andra ha individuella löner. Men hittills har Kommunal fått arbetsgivaren att gå med på att en stor del av potten fortfarande fördelas generellt. Förra året var alla garanterade 800 kronor av de drygt 1 100 per person som fanns i potten.
Dan Stjernlöf är facklig företrädare för Kommunal i Filipstad. Hans enda förklaring till att det ser lite bättre ut i hans kommun för just vårdbiträden är att de behöll befattningslönerna så pass länge.
– Mjölken kostar lika mycket för ett vårdbiträde som för en undersköterska.
Det är hans enkla men kärnfulla förklaring till fackets motiv.
Taktiken kommer vara densamma i år, säger han. Mycket generellt och lite individuellt.
Sämst utveckling för vårdbiträde
Vårdbiträde är den yrkesgrupp inom Kommunal där medellönen har sämst utveckling på tio år.
För de större grupperna totalt i Kommunals yrken är ökningen 22 procent. För vårdbiträden är den 14,3 procent. I Filipstad har medellönerna för vårdbiträden ökat betydligt mer, nästan 24 procent.
Vårdbiträdet Susanne Przybylski har jobbat på äldreboendet Älvkullen sedan 1978. Hon tillhör inventarierna, säger hon själv. Hon vill inte att vi skriver exakt vad hon har i lön men den ligger över medellönen för vårdbiträden i Filipstad på 26 649 kronor, men hon tycker inte att lönen är bra.
– Den är väl inte den bästa med tanke på allt vi gör. Nog tycker jag att vi är värda mer.
Glädjer kommunalrådet
Det moderata kommunalrådet Christer Olsson blir glad över att höra siffrorna för Filipstads vårdbiträden.
– Det är trevligt, för vi ska ha en god kvalitet på vården.
Men någon särskild strategi från kommunens sida verkar inte ligga bakom att det ser ut som det gör.
– Utifrån de ekonomiska förutsättningar vi har så gör vi vad vi kan för att kunna ha en fortsatt bra kompetensförsörjning. Det är viktigt att vi har så bra löner som möjligt inom vården, säger han.
Kunde blivit undersköterska
Det har funnits tillfällen då Susanne Przybylski hade kunnat hoppa på en undersköterskeutbildning, men rädslan för sprutor har gjort att det inte blivit så. Lönemässigt hade skillnaden kanske varit ett par tusenlappar. Medellönen för undersköterskor i Filipstad är nästan 3 000 kronor högre.
Men Susanne Przybylski säger att hon klarar sig ändå, även om inflationen gjort det allt tuffare.
– Man får leva därefter. Det går inte att shoppa på.