KA kan tydligt visa att Kommunals yrken halkat efter de senaste tio åren. Ökningen är 22 procent på tio år för de största yrkena i kommuner och regioner. Det kan jämföras med medellönerna på hela arbetsmarknaden som ökat med 27 procent. För tjänstemännen i kommunerna är ökningen 35 procent.

Barnskötarna är en av de grupper där medellönerna ökat minst, på riksnivå med drygt 20 procent. Säffle har en av bottenplaceringarna med 8,9 procent.

– Vi är värda mer. Det är fruktansvärt att det går så långsamt, säger Malin Gustavsson, som är barnskötare men också skyddsombud och Kommunals arbetsplatsombud.

Lönen räcker inte

Kollegorna Lovis Sjölund Shala och Sofia Gunnarsson som också är barnskötare är snabba att hålla med. Lönen tar slut fort när både husamorteringar och familjens mat ska betalas.

De köper också arbetskläder. Vinterjackan, fleecejackan och skalkläderna som de får av kommunen räcker inte för kalla vinterdagar när de är ute med barnen.

Lönekollen

Kommunals grupper halkar efter i löneracet

Löner

Sofia Gunnarsson berättar att hon nyss köpt både vinterkläder och stövlar för uppskattningsvis 2 000 kronor. Malin Gustavsson berättar att hon inte hade råd att köpa nya vinterskor för att ha i jobbet.

– Men jag fick ärva, säger hon.

Barnskötarna har månadslöner på 25 500 – 26 000 kronor, det är över Säffles medellön men lägre än rikssnittet på 27 577 kronor. 

Vad är rikssnittet? 

  • I siffran vi kallar rikssnitt inom de olika yrken har vi räknat ihop alla medellöner i hela landet.  
  • Här ingår medellöner även i de fall det är under fem anställda. Därigenom har vi fått fram ett genomsnitt för yrket. 

I Säffle har klyftan ökat rejält mellan Kommunals yrken och tjänstemännen. Barnskötarna har en ökning med 8,9 procent, det kan jämföras med 35 procent för förskollärarna som tillhör tjänstemännen.

– Det är klart att det ska vara skillnad, de har längre utbildning. Men utvecklingen ska vara lika, säger Malin Gustavsson. 

Alla tre är också undersköterskor. Utvecklingen har varit bättre för den yrkesgruppen, Kommunals avtal har också gett mer till undersköterskorna och medellönerna har ökat med 24 procent på tio år. 

Lönekollen

Medellönen i ditt yrke? Kolla här!

Löner

– Undersköterskorna är värda det, det är ett påfrestande yrke. Men det skulle vara samma utveckling för oss. Vårt yrke är också viktigt och påfrestande, säger Malin Gustavsson.

En förklaring till löneläget för barnskötarna är att Säffle liksom flera andra kommuner under många år endast rekryterade förskollärare. När Säffle för fem år sedan började anställa barnskötare var de nyutbildade och kom in på lägre löner, det gör att medellönen blir lägre.

Förskollärare försvarar sig

Berit Lif är förskollärare i Säffle och facklig företrädare för Sveriges Lärare. Hon ser flera förklaringar till att förskollärarnas medellöner haft en starkare utveckling.

En är att politikerna i Säffle prioriterat löneökningar för förskollärare, en annan är att förskollärare som tar ansvar för vissa arbetsuppgifter höjer sin lön i lönesamtalet.

Berit Lif i glasögon lutad mot en vägg.
Berit Lif.

Är det rimligt att medellönen för förskollärarna utvecklats starkare än för barnskötarna? 

 – Ja, utbildning ska löna sig, och vi har arbetat länge för att höja våra löner, och våra avtal kan ha varit mer fördelaktiga genom åren, säger Berit Lif.

Samtidigt har förskollärarnas löner under flera år stärkts av lärarlönelyftet som är ett statsbidrag.

Ylva Winther är skolchef i Säffle. Hon säger att barnskötare inte värderas lägre än förskollärare.

Samtidigt berättar hon att det efter årets löneförhandlingar ska göras en översyn där likvärdiga yrken jämförs, till exempel barnskötare och undersköterskor. Utifrån den kan en handlingsplan komma att göras.