Omsorgsassistenten Madelene Brodén har fram till den här veckan enbart jobbat dygnspass och tycker att det har fungerat bra. Hon blir sällan väckt på nätterna och tycker att de långa ledigheterna mellan arbetspassen har gett ordentlig återhämtning. Nu är det kortare arbetspass som gäller.  

– Det är klart att det blir mindre återhämtning om du bara ska hem och sova och upp och jobba igen, i stället för att kunna sova kvar på jobbet. Och när du jobbat natt ska du tillbaka igen på kvällen. Det blir mer resor och mer kostnader, säger Madelene Brodén. 

Bild av Madelene Brodéns schema på boendet. Dygnspassen har ersatts av fler arbetspass och dag och natt blandat.

Behöver ordna barnvakt oftare

På korttidsboendet där Madelene Brodén jobbar bor det bara en person och de är en liten personalgrupp, eftersom det behöver vara lugnt kring brukaren. Hon är därför rädd att det ska påverka brukaren negativt med fler personalbyten.

Men de har inte fått gehör från arbetsgivaren om att få undantag och fortsätta med dygnspassen. 

För egen del innebär förändringen att Madelene Brodén behöver ordna barnvakt för sina barn fler nätter än tidigare. 

– Nu är de så pass stora att de klarar sig hyfsat bra hemma själva, men jag tycker inte heller att det är schyst att de ska behöva vara ensamma hemma mer. Så det är klart det påverkar familjen, säger hon.  

I Borlänge har undantag beviljats för en fjärdedel av alla brukare att fortsätta med dygnspass. Men målet är att hitta lösningar för att få bort dygnspassen också där, säger Fredrik Blomqvist som är verksamhetschef för funktionshinderomsorg. 

Stelbent regelverk

Han förstår att många är upprörda över sina nya scheman men säger att de måste följa regelverket. Det går att ha arbetspass på upp till 20 timmar men Fredrik Blomqvist säger att det hade varit svårt att få ihop scheman då, eftersom det innebär att någon måste arbeta enbart fyra timmar. 

Madelene Brodén har ingen kritik mot sin närmaste chef, utan tycker att regelverket är stelbent.  

– Det är så dumt att man inte kan se vad som är bäst för varje enhet, och inte heller vad som är bäst för både brukare och personal. Det är inte bara personalen det drabbar utan många brukare också.