I morgon bitti klockan 07.00 ska jag vara på jobbet. Ett äldreboende i ett litet samhälle. Jag har nära till arbetsplatsen och är tacksam över att inte behöva pendla timvis dagligen.

Det är med glädje jag åker dit. Jag välkomnas av varma leenden från både personal och brukare.

I veckan jobbar jag förmiddag halva veckan, vilket innebär att ge medicin och att hjälpa alla att bli klara för dagen och bjuda på en god frukost. Sista halvan av veckan gör jag kvällstur, och då är det lite fika, matlagning, och allmänna kvällsbestyr.

Jag har två kollegor så vi behöver inte stressa ihjäl oss, och vi turas om med arbetsuppgifterna utifrån dagsform på både brukare och personal.

Omväxlande jobb med rimlig lön

Dagarna flyger fram, för det är alltid full rulle och arbetsuppgifterna är varierade. Ena stunden ger du någon medicin, timmen efter får någon hjälp med en skön dusch. Det är härligt att kunna hjälpa människor och de flesta är mycket tacksamma.

Eftersom vi har flexibla arbetstider – ibland morgontur, ibland kvällstur och ibland natt – så varierar våra arbetsuppgifter.

Ibland är man ”sekreterare” och har kontorsjobb, när vi dokumenterar och arbetar med vår kontaktmannauppgift. Det är väldigt omväxlande och roligt.

Jag tror att många inom vården, som mest klagar, inte har provat på andra jobb och har ingen uppfattning om hur ”jobbigt” ett jobb kan vara. Det finns fasansfullt jobbiga jobb.

Nu har jag precis fått lön, och är nöjd. Eftersom en undersköterskeutbildning oftast inte kräver många års studier så är studielåneskulden inte särskilt hög.

Lägger man så till ob-tillägget vi får varje månad så upplever jag lönen som rimlig. Personligen får jag ut mellan 22-24 000 kronor i månaden.

Arbetet är inte tungt

Många gruvar sig över att vårdyrket är så tungt fysiskt. Jag har lite svårt att hålla med om detta eftersom vi har hjälpmedel och tekniker till det mesta.

Vi har lyftar, turner, draglakan, höj/sänkbara sängar med mera. Vad är det som är så tungt? Vi bär inte runt på några patienter.

Det gör mig lite ledsen att man mest hör negativa åsikter om vårdyrket. Alltför sällan lyfts det positiva fram. Inte undra på att människor inte vill söka sig till vården då det är en nattsvart bild av yrket som målas upp.

Grillar, fikar och har långbord

Jag har haft flera olika jobb, och trivs absolut bäst med detta. Det är fritt, omväxlande, du är självgående och det är upp till dig själv att hitta på ”roliga” saker att erbjuda brukarna att göra under dagen.

När vädret tillåter promenerar vi ut i den vackra naturen, vi har grillstunder, fika, långbord ute på sommaren och så vidare. Kan det bli bättre?

Jag tror att många inom vården, som mest klagar, inte har provat på andra jobb och har ingen uppfattning om hur ”jobbigt” ett jobb kan vara. Det finns fasansfullt jobbiga jobb.

Jag rekommenderar folk att söka sig till vårdyrket. Tycker man om människor så bör man gilla detta jobb, och det är människorna det går ut på.