Till en början känns filmen ganska tam – med två religiösa damer som fått en uppenbarelse via en småtrist frukttavla i ett kök i Gullspång. Men efter hand sitter jag fastnaglad och efteråt kan jag inte sluta tänka på vad jag sett. Det gäller dokumentären ”Miraklet i Gullspång” som har biopremiär 27 oktober. 

Mystiken börjar vid en lägenhetsvisning i Gullspång. Norska May får syn på en frukttavla i köket, en sådan hon letat efter på loppisar hela sommaren för att hon vill ha den när hon hittat en ny bostad. Ett tecken från Gud, tänker hon och systern Kari, för det är inte bara en tavla utan tre! (vilket de tolkar som fadern, sonen och anden). 

Familjehemligheter och ett mystiskt dödsfall

Riktigt mystiskt blir det hos mäklaren, där de träffar kvinnan som säljer lägenheten: en kopia av deras döda syster, som sägs ha begått självmord 1988. Eftersom familjen är väldigt religiös är dödsorsaken av stor vikt.

Och här börjar nu det som naglar fast mig och gör mig omåttligt intresserad av dessa norska systrar: familjehemligheter som legat undangömda sedan 1940-talet, ett mystiskt dödsfall som aldrig klarats upp, kulturkrock och DNA-tester. 

Efter den tveksamma starten i köket överraskar precis varenda del av den här filmen av Maria Fredriksson. En otrolig dokumentär.