Regissören Susanna Helke har tagit ett grepp om den finska äldreomsorgen, som har många likheter med den svenska: underbemanning, privatiseringar och lojala undersköterskor som är rädda för att förlora sina jobb om de säger sin mening. Filmens starkaste scener består av en grupp kvinnor klädda i blå bussaronger, de står i en typisk korridor på ett äldreboende och sjunger i kör ut sin frustration på finska. Sången är så stark och känns som ett sista rop på hjälp.

Kören sjunger: Du får inte kritisera din arbetsgivare.

Det handlar om privatiseringar, om oron hos kommuninvånarna när all äldreomsorg på en liten ort ska drivas av Attendo. Tiina är den enda närvårdaren (kan jämföras med specialistutbildad undersköterska, de har tre års utbildning) som framträder med namn.

Slog larm och blev svartlistad

Hon slog larm från sin tidigare arbetsplats och blev svartlistad av både det privata företaget och kommunen. Hon berättar att hon jobbade natt med en kollega och tillsammans hade de ansvar för 66 äldre, varav många demenssjuka. För de anhöriga fick de inte berätta varför det var så lite personal på plats.

Kören sjunger: Jag är dödstrött, jag är dödstrött, jag är dödstrött.

Så hur löser man underbemanningen i äldreomsorgen? Att kasta in robotar är ett sätt som visas i filmen. Den hårda och inte alls mänskliga roboten Sara går fram till en gammal man och säger: Håll min hand, jag är din vän. Andra vårdare sitter i ett kontorslandskap och ringer till äldre för att påminna om medicin och liknande.

Kören sjunger: Vi var tvungna att lämna personer i rullstol hela dagen och spänna fast dem med ett bälte.

Film: Grymma tider – Vårdarbetets sånger, finsk dokumentär i regi av Susanna Helke

Premiär på bio 16 mars 

Videosamtal där Kommunal deltar

På internationella kvinnodagen hölls ett samtal mellan regissör Susanna Helke, Mari Huupponen, utredare vid Kommunal och Alexandra Pascalidou, författare och journalist. De pratar om nedskärningar i vård och omsorg och videon finns att se här:

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.