Att plugga till undersköterska är bland det roligaste jag gjort
En glädjekick att plugga till undersköterska, skriver Hillevi Wahl.
”Se till att skaffa kompisar i alla åldrar. Det är bästa pensionsförsäkringen!”, säger min lärare Lotta Burenius.
Med sina drygt 50 år som chef, socialarbetare, psykoterapeut och äldreombudsman med djup expertis kring olika funktionsvariationer, så är Lotta Burenius något av en nestor när det gäller äldrevård och omsorg.
I maj började jag plugga till undersköterska på Kompetensutvecklingsinstitutet, KUI.
Av en slump hittade jag en länk till utbildningen, sökte, och kom in. Och det är bland det roligaste jag har gjort i hela mitt liv. Inte minst tack vare yrkesskickliga lärare som Lotta Burenius.
”Jag brukar säga att jag jobbar i hopp-branschen”, säger hon.
”Min mission är att vända upp och ner på den gängse bilden, att alla äldre är skröpliga och sköra. För det är inte sant! I stället vill jag sätta fokus på det friska åldrandet, det som hjälper oss att ha ett gott liv. Det perspektivet saknas nästan helt”.
Fördomar mot äldre
Lotta Burenius lever som hon lär.
”Min äldsta kompis är 104 år, den yngsta en liten bebis och däremellan har jag vänner och kollegor med helt sekel av egna erfarenheter, som jag kan ringa och filosofera med”.
Själv är hon 71 och har inte en tanke på att sluta arbete. Tvärtom. Hon blir snarast upprörd över vår tids kulturella åldersdiskriminering, detta ofog att ständigt fråga människor över 60: ”Och när ska du sluta jobba, då?”
”Det är så mycket fördomar och fåniga regler som sätter käppar i hjulet, för människor som fyllt 65”, säger hon.
En glädjeinjektion
Det hörs på Lotta Burenius, att hon tänker fortsätta motverka dumhet och förändra synen på åldrandet, i många år till. Det är en av anledningarna till att hon leder distanskurser med mig och hundratals andra elever på KUI.
”För mig är det ett sätt att förmedla min yrkeserfarenhet till kommande generationer. Det tycker jag att vi äldre har en moralisk plikt att göra. Vi har fått mycket gratis, tack vare tidigare generationer, som gick före oss och kämpade för sådant som kvinnlig rösträtt.”
”Men jag unnar mig lyxen att få sovmorgon numera”, skrattar hon.
Varje samtal med Lotta Burenius är som en glädjeinjektion. Hon har ett ymnighetshorn av yrkesberättelser att ösa ur.
– Jaha, är du på Runmarö, Hillevi? Vad härligt, där har jag varit många gånger, när jag jobbade med Skärgårdsdoktorn, Per Ullhammar. Det var Per som är förebilden till tv-serien Skärgårdsdoktorn, säger hon.
Möten som inger hopp
Och så får jag höra om en spännande tillvaro, som är så långt från den gängse bilden av sorgliga anonyma äldreboenden, som man kan komma.
Lotta Burenius berättelser om möten med människor inom äldrevården, inger både hopp och nyfikenhet. Och en trygg insikt om vad som är viktigast att lägga fokus på, när mitt pluggande huvud surrar av alla lagar, regler, rutiner och medicinska termer.
”Allt det där kommer du att lära dig, Hillevi. Det viktigaste som undersköterska, är att du är nyfiken och har tålamod och en sorts musikalitet, en förmåga att möta varje människa i samma tonläge, som han eller hon befinner sig i”, säger Lotta Burenius.