Under pandemin slog vårdbiträdet Stine Christophersen larm om att omsorgen inte fungerade på Attendos äldreboende Sabbatsbergsbyn där hon arbetade. Hon gick ut i flera medier och berättade. Det ledde till att hon fick en skarp varning av tre chefer som arbetade för Attendo.

Förra året dömdes två av dem till böter för det i tingsrätten men överklagade till hovrätten. Nu har domen därifrån kommit. Den slår fast att det var rätt att cheferna dömdes och att Stine Christophersen hade rätt att larma.

Jessica Berlin är förbundsjurist i arbetsrätt på LO-TCO Rättsskydd och hon menar att den här domen kan göra att fler vågar slå larm om problem på jobbet.

– Fler kan stå upp för sin rätt att kunna lämna uppgifter till media, men domen är också avskräckande för arbetsgivare och kan betyda att de skärper till sig. 

Felaktig varning

Vad är det i domen som gör det?

– Om man tittar på omständigheterna, så fick Stine Christophersen en skriftlig varning med en skarp formulering av typen att hon kunde förlora anställningen. Den hade lämnats på grund av att hon lämnat uppgifter till media, inte för att hon misskött sitt arbete. Den här domen gör det känt att arbetsgivare inte får göra på det här sättet. Och gör de det så kan de dömas för det.

Jessica Berlin, LO-TCO Rättsskydd.

Hur stärker det här rätten att prata med media?

– Det finns en uppfattning om att inte lämna uppgifter till media. Men de som arbetar i företag som finansieras med offentliga medel ska göra det. Det stärks här.

Vägledande dom

Varför är det viktigt att det blev en dom i hovrätten?

– Det är det enda fallet där den här lagen har prövats och nu finns det en dom från högre instans. Det här praxis från en hovrätt som gör samma bedömning som tingsrätten. Den kommer att bli vägledande för andra domar. Det är väldigt glädjande eftersom det är så viktigt att missförhållanden kommer fram, inte minst i verksamheter som finansieras av offentliga medel.

Stine Christophersen är glad över domen.

– Det känns jättebra! Om jag inte kunde göra skillnad där och då för de som bodde på Sabbatsbergsbyn så känns det bra att jag kan göra skillnad i förlängningen som gör att andra vågar larma, säger hon.