1 juli i år infördes den skyddade yrkestiteln för undersköterskor. Att ansöka hos Socialstyrelsen kostar 320 kronor.

Väntetiden för att få yrkesbeviset har visat sig dra ut på tiden och många som ansökte när möjligheten öppnade de första dagarna i juli har fortfarande inte fått sitt intyg. De undersköterskor som hade en tillsvidareanställning den 1 juli har egentligen ingen brådska, de har tio år på sig att ansöka om den skyddade titeln och har rätt att kalla sig undersköterska under tiden.

Gäller alla anställningsformer

Men många arbetsgivare agerar för att skynda på dem. Flera kommuner har fattat beslut om att stå för ansökningsavgiften för undersköterskor som ansöker och får yrkesbeviset, och flera av dem har en tidsgräns för erbjudandet. Karlstad är en av dem.

Alla som var anställda i vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstad den 30 juni 2023 får sin ansökan betald om de får beviset på yrkestiteln. 

– Det gäller oavsett anställningsform vilket vi tycker är väldigt bra. Vi har haft samverkan men de har själva tyckt att det här är en så pass bra grej så det var egentligen ingen diskussion, säger Carolina Falk, sektionsordförande Kommunal i Karlstad.

Kommunens erbjudande gäller i ett och ett halvt år.

Arbetsgivarens eget förslag

Arvika kommun har fattat beslut om ett liknande erbjudande.

– Inom Kommunal har vi diskuterat att vi ska försöka få arbetsgivarna att betala för ansökan, men här i Arvika behövde vi inte ens försöka. De gick ut i augusti med att de står för ansökningsavgiften och vad jag har förstått är det inte tidsbundet, säger Jeanette Andersson sektionsföreträdare i Arvika.

Undersköterskor är en viktig yrkesgrupp. Samtidigt är det brist på undersköterskor. Därför är det nödvändigt att Eslövs kommun fortsätter att vara en attraktiv arbetsgivare genom att erbjuda att täcka kostnaden för beviset

Tony Hansson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Eslöv

I andra kommuner betalar arbetsgivaren ansökan endast för tillsvidareanställda och under en kortare period, som till exempel i Eslöv. Där behöver man ansöka om beviset senast den 30 november 2023 för att arbetsgivaren ska stå för kostnaden.

Ett sätt att vara attraktiv

– Vi vill att undersköterskor som har möjlighet att ansöka om skyddad titel ska göra det skyndsamt. Ett bevis från Socialstyrelsen höjer yrkets status och säkrar en ökad kvalitet och säkerhet. Undersköterskor är en viktig yrkesgrupp. Samtidigt är det brist på undersköterskor. Därför är det nödvändigt att Eslövs kommun fortsätter att vara en attraktiv arbetsgivare genom att erbjuda att täcka kostnaden för beviset, säger Tony Hansson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Eslöv i ett pressmeddelande.