I våras satt Monica Smidje och hennes kollega vid förhandlingsbordet för att komma överens med arbetsgivarna i Malmö stad om hur de skulle klara det nya kravet på yrkesbevis för undersköterskor. 

– Vi från Kommunal tryckte på om att alla de som var visstidare skulle få tillsvidareanställningar. 

Uppskov från krav på yrkesbevis

Anledningen var det undantag som gör att alla som var tillsvidareanställda som undersköterskor den 1 juli automatiskt får uppskov från kravet på yrkesbevis i tio års tid. Arbetsgivarna tyckte att det var en bra idé.

– Det ledde till att ungefär 200 personer har fått erbjudande om att bli tillsvidareanställda. Men av dem tackade ett nittiotal ja, säger hon.

Det är inte bara i Malmö som yrkesbevis gett tillsvidareanställningar. Kommunal har legat på arbetsgivare runt om i landet på samma sätt.

– Trots att det är brist på undersköterskor har det varit för många som omotiverat är visstidsanställda. Det här blev en chans att ändra på det, säger Mari Huupponen, utredare på Kommunals förbundskontor.

Fler kommuner fastanställer

För att få veta hur många kommuner som gjort som Malmö skickade hon en fråga i våras till Kommunals lokala fackliga företrädare över hela landet. Tjugo procent av de som svarade sa att kommunerna de verkar i skulle det och tjugofem procent inte visste ännu. Många svarade skriftligt att det var för tidigt att veta i början av sommaren. Hur det verkligen blivit vet Mari Huupponen inte ännu, men hon kommer att följa det noga.

– Jag är hoppfull. Det finns en möjlighet att det blev många kommuner. Det vore en jätteförändring i arbetsmarknaden för kvinnor om färre är visstidsanställda mot sin vilja.