Det var den 9 juni som Kommunal varslade om strejk på de två avtalsområdena. Facket menade att arbetsgivarsidan, Gröna Arbetsgivare, inte ville höja lägstanivåerna i enligt med det så kallade märket.

I helgen har man mött medlarna och parterna har accepterat deras bud. Det innebär att strejken, som skulle ha dragit i gång den 20 juni, nu inte blir av.

”Omöjligt acceptera”

– Kommunal kunde omöjligt acceptera ett läge där märket blir ett tak och inte ett golv, det hade varit ett nedslag för hela den svenska modellen, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal i ett uttalande.

Gröna Arbetsgivares förhandlingschef Örjan Lenárd säger i ett skriftligt uttalande:

– Det var onödigt av Kommunal att lägga merparten av sin energi på en maktdemonstration i stället för att förhandla om kvarstående detaljer. Nu är jag dock framför allt glad över att vi till slut kunde enas om ett avtal som respekterar industriavtalet.

Gäller i två år

Avtalet man nu kommit överens om gäller i 24 månader och berör cirka 3 500 anställda. Enligt uppgifter från Kommunal innebär det att samtliga lägstalöner höljs med 1350 kronor och att värdet på löneökningarna blir 4,1 procent det första avtalsåret och 3,3 procent det andra plus en låglönesatsning det året. Löneökningarna gäller från och med 1 maj 2023 och, för det andra avtalsåret, 1 maj 2024.

För ett par dagar sedan gick flera LO-förbund ut och sympativarslade till stöd för Kommunal.