Han tycker att Kommunals löner behöver höjas och är beredd att strejka.

– Man får acceptera läget, annars är man ju strejkbrytare. Och vi har alltid legat efter lönemässigt.

Hässelby Blommor är en av arbetsplatserna som kan tas ut i strejk.

Kommunal varslar om ny strejk

Avtal

Men precis som andra golfbanearbetare Kommunalarbetaren har talat med är Ulf Persson bekymrad över vad som ska hända med gräset om det blir strejk.

– Det blir strul. Gräset fortsätter ju växa lik förbannat.

”Blir ospelbart”

En annan golfbaneanställd som kan gå ut i strejk är Anders Wikström på Bollnäs golfklubb.

– Det blir ospelbart och vi kommer att behöva jobba jättemycket med att återställa banan, beroende på hur lång tid vi inte får klippa. Vi klipper greenerna dagligen och har det växt två, tre, fyra centimeter är det kört. Då tar det halva säsongen innan vi kan spela igen. Så för oss är det katastrof om det skulle gå så långt.

Han stöder ändå strejken, men är kritisk till att hans arbetsplats är den enda i Hälsingland som är uttagen.

– Det skulle slå jättehårt mot greenfeen, vi riskerar våra jobb. Golfarna flyttar ju vidare.

”Samma skit”

Kommunal strejkvarslade mot just Gröna Arbetsgivare för bara ett par veckor på ett annat avtalsområde, trädgårdsanläggning. Det här förvånar Anders Wikström.

– De tjafsar om samma skit. Hur är man funtad om man inte kan komma överens? Vi har jättelåga ingångslöner, även om vi är nöjda med våra chefer på just vår golfbana.

Totte Nilsén, golfbanearbetare i Robertsfors.
Totte Nilsén, golfbanearbetare i Njurunda.

Lite längre norrut, på Öjestrands golfbana i Njurunda, arbetar Totte Nilsén.

– Självklart är det bra om vi får upp lönerna för dem som ska börja. De har ju väldigt dålig lön. Då kanske man får mer folk som vill jobba, snart är det bara polacker i alla fall i södra Sverige, säger han.

Enligt Totte Nilsén räcker det med två veckors strejk för att göra banorna ospelbara.

– Då måste man börja om och man kan inte klippa allt på en gång, då dör gräset.

Oense om märket

Förhandlingarna mellan Kommunal och Gröna Arbetsgivare strandade den 9 juni. Konflikten rör lägstalönerna och låglönesatsningen. Facket menar att arbetsgivarna inte respekterar märket när det gäller att höja lägstalönerna, medan arbetsgivarna menar att det är Kommunal som inte respekterar märket eftersom Kommunals krav enligt Gröna Arbetsgivares sätt att se det skulle bli dyrare än de 7,4 procent som märket säger.

Tolv golfbanor och tolv arbetsplatser inom trädgårdsodling berörs av strejkvarslet och ett par hundra kommunalare arbetar på dessa arbetsplatser. Sammanlagt arbetar cirka 3 500 personer på de två avtalsområdena.