Nästa vecka går Kommunals avtal med Vårdföretagarna ut för anställda i privat vård och omsorg. Kommunal går till hård attack på Vårdföretagarna på sin hemsida och i sociala medier och listar en rad försämringar som Vårdföretagarna kräver. Det handlar bland annat om sänkta ob-ersättningar, att lägstalönerna inte ska höjas och att löneökningar inte ska garanteras och löneförhandlingar ersättas med ”dialog”.

Enligt Kommunals ordförande Malin Ragnegård är kraven i sig inget nytt. Det nya är att Kommunal vill göra det tydligt för medlemmarna och allmänheten att avtalsrörelsen även handlar om att hålla emot försämringar, inte bara lyckas få igenom förbättringar.

– Vi vill skapa ett större engagemang och en större förståelse kring vad det skulle innebära om Vårdföretagarna fick igenom sina krav. Det är inte bara att vi vill ha lite mer och de lite mindre utan det handlar om fundamentala delar i vårt välfärdssystem. Vi vill få fram vad det är som står på spel, säger Malin Ragnegård.

Äldreomsorg (genrebild).

Nya avtal

Här är Kommunals krav för anställda i privata vård­bolag

Avtal

Beredda på konflikt

Hon säger att trots lärdomarna från pandemin och en allt större brist på personal i välfärden så saknar arbetsgivarna totalt ambitioner för att förbättra villkoren och höja löner och bemanning.

– De har varit tydliga sedan i höstas att de inte vill satsa på de lägst avlönade. Trots den ekonomiska situationen och att fackföreningsrörelsen har tagit sitt ansvar så vill inte arbetsgivarna ta sitt ansvar. Det tycker jag är anmärkningsvärt, säger Malin Ragnegård.

Hon kan inte svara på om risken för konflikt är större i år än den brukar vara, men säger att det inte alls är otroligt med tanke på retoriken från arbetsgivarna.

– Vi sitter i förhandlingar nu och hoppas ju alltid på att vi kommer kunna nå en bra lösning förhandlingsvägen. Men fortsätter de hävda att de inte vill höja lägstalöner, då kommer vi vara beredda att varsla om konflikt.

Vårdföretagarna: Respekterar märket

Men på Vårdföretagarna säger förhandlingschefen Per Östlund att flera av Kommunals påståenden om vad de kräver inte stämmer. Han säger att Vårdföretagarna förvisso gärna vill se så kallade ”dialogavtal” (det som brukar kallas sifferlösa avtal) utan garanterade löneökningar men att det inte skulle innebära uteblivna löneökningar.

– Vi har den typen av avtal med våra tjänstemän och tycker att det skulle passa bra även bland Kommunals medlemmar. Men Kommunal tycker inte att det är bra så det kommer väl landa i en pott som vanligt. Vi har ett märke att förhålla oss till och det kommer innebära löneökningar, säger Per Östlund.

Per Östlund.
Per Östlund, Vårdföretagarna.

När det gäller lägstalönerna så stämmer det förvisso att Vårdföretagarna helst inte vill höja dem, men Per Östlund säger att de samtidigt respekterar märket där en höjning ingår och att det därför troligen kommer bli så.

Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega.

Nya avtal

Almega: Nej till låglöne­satsning

Avtal

Vill ta bort ob-dagar

När det gäller ob-ersättningen så säger han att Vårdföretagarna inte har några krav på att sänka den. Däremot vill de ta bort den för vissa dagar, som klämdagar i anslutning till storhelger.

– Vi tycker att ob ska man få för helger, inte dagar som inte är helg. Vi har haft de här tidsgränserna sedan urminnes tider och jag tror att folks uppfattning om när det är jobbigt att jobba varierar, säger Per Östlund.

Kommunals påstående om att de är oansvariga som kräver en massa försämringar tillbakavisar han.

– Alla krav vi lägger gör vi för att underlätta verksamheten. Vi har noll intresse av att lägga krav som skulle försämra arbetsgivarnas attraktionskraft. Vi lägger de här kraven för att de innebär förenklingar och förbättringar och det gagnar de anställda.

Förhandlingarna med Vårdföretagarna

Kommunal har krävt löneökningar på 7,4 procent på två år, en låglönesatsning och höjda lägstalöner, i nivå med det så kallade märket som gäller på arbetsmarknaden i stort. Avtalen går ut den 31 maj och omfattar omkring 40 000 anställda.

Lägstalönen i avtalet för bransch F, äldreomsorg, är 19 499 kronor i månaden.

För bransch E, där LSS-boenden och vårdcentraler ingår, är lägstalönen 19 947 kronor i månaden.

Kommunal och Vårdföretagarna förhandlar även om skärpta regler i avtalen för dygnsvila, precis som det blivit i avtalet med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, efter att EU kritiserat Sverige. Det troliga är att det blir samma förändringar på de privata avtalen och det väntas bli klart samtidigt som resten av avtalen.