Abdul har fast jobb i hemtjänsten – nu utvisas han till Afghanistan
Abdul Ghaffar har fast jobb i hemtjänsten i Hedemora. Trots brist på personal i äldreomsorgen ska han skickas tillbaka till Afghanistan.
– Jag har satsat, jag har kämpat, jag har lärt mig språket. Så får jag ett papper att jag inte får uppehållstillstånd. Det gör ont, säger han.
Rekryteringsbehovet inom hemtjänsten i Hedemora kommun i Dalarna är stort. Så när Abdul Ghaffar sökte jobb där 2019 togs han emot med öppna armar. Han var en av dem som kom under flyktingvågen hösten 2015. Abdul började studera på grundskolenivå och sedan på introduktionsprogrammet på gymnasiet. Men Migrationsverket skrev upp hans ålder och han fick då inte fortsätta på gymnasiet. Själv är han tvärsäker på att åldersuppskrivningen är felaktig.
– Jag har mitt tazkira (afghanistansk id-handling) och mamma berättade varje år när jag fyllde år att nu är du så och så gammal. Ingen mamma ljuger för sitt barn.
Han prövades därefter inte mot gymnasielagen utan mot reglerna om ”vanlig” asyl och Migrationsverket bedömer numera att Afghanistan är säkert att åka till. Abdul har överklagat i flera instanser men har fått nej av Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen har inte beviljat prövningstillstånd.
Den tillfälliga gymnasielagen
- Var en lag som gällde mellan 2017 och 2021
- Innebar att de som fått avslag på sin asylansökan men ännu inte fyllt 18 under vissa villkor kunde få tillfälliga uppehållstillstånd om de studerade på gymnasiet.
- Införlivades i ordinarie asyllagstiftning 2021.
”Skicka ut de kriminella”
Kommunalarbetaren möter Abdul i hans lägenhet i Hedemora. Han jobbar fortfarande i hemtjänsten och trivs där. Beslutet från Migrationsverket gör honom uppriven:
– Sverige gör inte det de skulle göra. De kriminella som förstör landet, skicka ut dem! Men han eller hon som sköter sig och jobbar och betalar skatt och inte har begått något brott, varför ska inte de få vara här?
Även Kommunal lokalt är besvikna över att Abdul inte får stanna:
– Det är helt galet att utvisa honom av flera skäl – självklart det humanitära men också för att han idag har en fast tjänst inom hemtjänsten och därmed jobbar inom ett yrke där det verkligen finns ett rekryteringsbehov, säger Ann-ci Steneryd, sektionsordförande för Kommunal Södra Dalarna.
I ett intyg från arbetsgivaren, Hedemora kommun, heter det att Abdul ”fullföljer sina arbetsuppgifter på ett utmärkt sätt”.
– Jobbet är bra. Jag har många patienter. De trivs bra och jag trivs bra, säger Abdul.
Rädd för sharia
Men det hjälper alltså inte. Och han är nu rädd för vad som kommer hända om han sätts på ett flyg till Kabul.
– Det är inget vidare liv kan jag säga. Regeringen i Afghanistan gör så att de som kommer från de europeiska länderna får sitt straff. De är hårda med sharia. Om du har rest utomlands och varit borta ett tag tycker de inte att du är en rättrogen muslim.
Abdullah Ghaffar är inte ensam om att sannolikt tvingas lämna landet trots att det råder arbetskraftsbrist. Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om ett liknande fall i Boden där ett tiotal undersköterskor och vårdbiträden från flera olika länder ska utvisas.
Sista halmstrået
När vi ringer upp Abdul Ghaffar för att ställa några kompletterande frågor säger att han har ett sista halmstrå, att hans arbetstillstånd ska räcka för att han ska få stanna.
Han har stöd av sin svenska flickvän, men säger att han inte kan sova på nätterna.
– Jag kommer aldrig att åka till Afghanistan frivilligt.
Afghaner som sökt asyl
Antal afghaner som sökt asyl sedan 2015: 48 923 (till och med 4 maj 2023)
Har i dag permanent uppehållstillstånd: 13 314
Har i dag tidsbegränsat uppehållstillstånd: 8 490
Har lämnat landet: 10 567
Övriga har blivit svenska medborgare, avlidit eller blivit kvar i Sverige på okänd ort. De kan också vara så att deras ärende är under handläggning.
Källa: Migrationsverket