– Det är en katastrof det som händer. När vi har den vårdkris vi har i Boden och Sverige så utvisar man människor som bott här länge och lärt sig språket – många av dem har jobbat i omsorgen i flera år. Det är slöseri och misshandel på högsta nivå, säger Anna-Karin Nylund, sektionsordförande Kommunal Boden.

Brigetta Basta är en av dem som lever under ett utvisningshot till Egypten. Hon har en fast tjänst på Harads äldreboende där hon arbetat som vårdbiträde i över två år. 

Lärde sig språket och fick jobb

– Jag sökte jobb där direkt när jag kom hit för lite mer än tre år sedan, men de rekommenderade mig att träna på svenskan först och när jag klarade den kom jag tillbaka och fick jobb. Jag har jobbat hårt och klarar mig bra här men trots det får jag inte stanna. Jag förstår inte varför, det känns som ett straff, säger hon.

Brigetta trivs bra inom äldreomsorgen och vill fortsätta arbeta. Till sommaren skulle också hennes make Onsama som jobbar   på timmar på boendet arbeta som semestervikarie. Tillsammans har de en nioårig dotter och en treårig son.

Går inte att ersätta

De vårdbiträden och undersköterskor som jobbar i Harads och nu ska utvisas eller precis har utvisats kommer från olika delar av världen: Egypten, Etiopien, Kosovo, Serbien och Jemen. 

– Utan de människor som kommer från länder utanför EU så har vi ingen välfärd. På varje avdelning runt om i Sverige finns det minst en som är född i ett annat land, ofta flera. Vet beslutsfattarna inte hur det ser ut i vården? Utvisningar sker varje dag. Vi har en personalkris och nu försvinner en hel avdelning, ett helt arbetslag ska utvisas och vars ersätter man dem? säger Anna-Karin Nylund.

Vad får det för konsekvenser?

– Det får stora konsekvenser att de här personerna inte kan komma till jobbet längre. Det finns ingen att ersätta dem med. På kort sikt har vi ingen personal. Och på lång sikt har vi inte heller någon personal. Nu är vi vid stupet som vi har varnat för. När det inte finns någon att rekrytera. På Harads kanske de som är kvar inte får någon sommarsemester.

Undersköterska ett bristyrke

Béatrice Öman (S) är socialnämndens ordförande i Boden. Hon är bekymrad över att kommunen nu kommer förlora personal.
–  Det är förfärligt. Både rent mänskligt att de rivs upp från sina liv här, men sedan har vi också att en otroligt ansträngd personalsituation i äldreomsorgen.

Béatrice Öman (S), ordförande i socialnämnden.
Béatrice Öman (S), ordförande i socialnämnden.

Hon påpekar att undersköterska är ett bristyrke och att kommunen redan i september förra året började planera för hur de ska få ihop sommarbemanningen. Ett stålverk håller på att etableras på orten och redan i dag drar gruvorna arbetskraft från kommunen.  

– Enhetscheferna i äldreomsorgen är väldigt oroliga för sommarsemestrarna. Vi har redan gått ut med erbjudande till personalen för att de ska flytta sin semester.

”Fast jobb borde ge uppehållstillstånd”

Béatrice Öman förstår att Migrationsverket följer lagstiftningen, men tycker att det borde vara enklare för personer som lärt sig svenska och har ett fast jobb att få uppehållstillstånd. 

Vad tänker du om att det är ditt eget parti Socialdemokraterna som varit med och stiftat de här lagarna?

– Jag förstår att vi gjorde en massiv ansträngning under flyktingkrisen och att fler länder borde ha tagit sitt ansvar och tagit emot fler. Men nu är det 2023 och livet går vidare. Det är många människor som varit här länge, som lärt sig språket och har bristyrken. Jag håller också med om att vi ska ha en kontrollerad invandring som gör det möjligt för människor att ha ett värdigt liv –  men det får de ju om de jobbar i ett bristyrke.

Personal flygs in från Spanien

Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om att Bodens kommun – som Harads är en del av – ska ta hjälp av undersköterskor från Spanien för att klara sommarens bemanning. Planen är att de ska arbeta på ett demensboende i kommunen.