Hur kommer det sig att du gör låtar om jobbet?

– När jag började jobba som sjukvårdsbiträde kom behovet av att göra låtar. Jag jobbar på en medicinavdelning med ganska sjuka patienter och jag måste hantera mina upplevelser. Jag kan inte alltid prata om döende och sjukdom med mina kompisar. Musiken är som en terapeut. Man blir en sorts filosof i det här jobbet och måste utveckla redskap för att hantera lidande och förfall. De som inte gör det mår ju dåligt. 

Hur gör du musiken rent praktiskt?

– Jag kan inte spela några instrument. Jag sitter med programvara som motsvarar syntar och trummaskiner och programmerar den att spela saker. Jag skriver en låttext och då måste jag ju göra en jävla låt! Jag ville göra riktiga låtar som man kan dansa till för jag tycker själv om dansmusik.

Lidande blir du med dagarnas gång allt mindre kontaktbar;
igår var en anhörig här på besök som grät när hen gick

Lyssna på ”Centralkomplexet” här:

Varför valde du att göra just elektronisk pop till de allvarliga texterna?

– Det ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Danspop och syntpop har jag en stor kärlek till. Musiken har jag hållit ganska torr, kall och hård. Det blir som en metafor för vårdapparaten. Om jag ska förmedla empatin vill jag förmedla situationen på ett krasst sätt. Jag tycker att vårt samhälle är ganska dåligt på att hantera lidande och död. Vi vill inte ta i det. Vårdarbetet är existentiellt för det tvingar mig att ställa mig inför lidandet och döden. Det här jobbet är praktisk filosofi.

Du jobbar som sjukvårdsbiträde, ett nygammalt yrke kan man säga?

– Ja, yrket har typ kommit tillbaka, vi är tre eller fyra sjukvårdsbiträden på min avdelning. Jag har jobbat som sjukvårdsbiträde i ett halvår, jag var städare förut. När jag blev utlasad gick jag upp till den avdelning som jag tycker är trevligast och frågade om det fanns jobb till mig, och det gjorde det! 

Hur skiljer sig jobbet från en undersköterskas?

– Mitt jobb är snarlikt det som en undersköterska gör, jag betraktar mig som en undersköterska minus, jag får inte göra medicinska saker. Jag ser min roll som den holistiska rollen i vården: jag har tid att ta hand om folk och prata med dem. Jag tycker att jobbet är väldigt roligt. Det här kom i rätt läge i mitt liv så jag är lite förälskad i jobbet.