En het fråga inom busstrafiken har länge varit bussförarnas arbetskläder. Trots sommarens varma grader är det få arbetsgivare som tillåter medarbetare att jobba i shorts. Orsaken? Plagget ser för oklätt ut, menar flera arbetsgivare. 

Men inför årets sommar lämnar Jönköpings länstrafik en glad nyhet: förutom kjol får bussförare även använda shorts under perioden 1 maj till 30 september. På Kommunals lokala sektion tycker man att det var på tiden. 

Kjol i stället för shorts

– Det är jättebra att valmöjligheten finns. När man kör buss kan det bli väldigt varmt och framför allt om solen ligger på. Så det är ju en arbetsmiljöfråga och även en trivselfråga egentligen, säger Adnan Islamovic, sektionsordförande på Kommunals sektion trafik i Sydväst.

Så sent som i fjol kunde KA berätta om bussföraren Thomas Thulosson i Jönköping. Han bar kjol för att kunna arbeta i värmen, något som han var kritisk till att behöva göra. Därför anmälde han länstrafiken först till justitieombudsmannen (JO) och sedan till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Dock lades anmälningarna ner. 

Ansvaret för att köpa in shorts ligger på respektive bussbolag som kör åt Jönköpings länstrafik. Förutom shorts kommer även en kortärmad blus att godkännas som en del av kostymen, enligt Helena Dovier, marknadschef på Jönköping länstrafik.

Kläderna ska vara funktionella

– Uniformerna är en del av vårt varumärke och därför är det viktigt att bussförarna ser representativa ut, men det är ju också viktigt att man har bra kläder som är funktionella. Shortsen ska därför se ut som kostymbyxor upptill, men ha en kortare längd, säger Helena Dovier.

Varför har det dröjt så länge med att tillåta shorts?

– Som jag har förstått det handlar det mycket om traditioner kring uniformerna, och jag tror många känner igen sig i att det kan ta ett tag att ändra traditioner. Vi har framför allt behövt hitta en balans mellan funktion och utseende när det gäller kostymen, säger Helena Dovier.