Under sommaren är det många bussförare som kämpar med värmen ombord på bussarna. Vissa kan använda shorts, men det är inte en självklarhet för alla. Orsaken är att flera arbetsgivare har klädregler som förbjuder plagget – men samtidigt är det okej att bära en kjol.

Nu sätter Kommunal i Skåne ned foten. I Skåne har ungefär sex manliga bussförare som kör för Skånetrafiken beställt kjolar i protest, då det är alldeles för varmt för att jobba i långbyxorna. En av dem är Kommunals arbetsplatsombud Mikael Olsson. 

– De flesta vill ha shorts, men om det inte finns något alternativ finns det inte så mycket att göra, säger han.

Thomas anmäler länstrafiken

Men shorts-förbudet är långt ifrån unikt för Skånetrafiken. I bland annat Jönköping har länstrafiken liknande regler. Därför har bussföraren Thomas Tulosson anmält länstrafiken till justitieombudsmannen (JO). 

Han tycker att det är diskriminerande att det enda alternativet till långbyxor är kjol.

– Jag är inte bekväm i att klä mig i kjol och vill helst ha shorts eller kortbyxor. Det ska vara lika för alla tycker jag. Varför ska vi bussförare inte kunna bära kortbyxor?, undrar Thomas Tulosson.

Detta är den första sommaren han jobbar iklädd en kjol. Ibland händer det att ungdomar fnissar eller pekar, men i övrigt har reaktionerna från kollegor och passagerare varit positiva. 

Skånetrafiken ser över regler

En stor utmaning för Kommunal är att facket bara kan lyfta frågan med arbetsgivaren. I många fall är det inte upp till företaget, då det är upphandlaren eller uppdragsgivarens klädregler, såsom Skånetrafiken och Jönköpings länstrafik.

– Problemet är att det är en tredje part. Vi kan bara gå till vår arbetsgivare och sedan får de prata med Skånetrafiken. Frågan har varit uppe då och då, men sedan händer ingenting, säger Mikael Olsson.

Men nu ska Skånetrafiken undersöka sina klädregler. Till en början måste man utreda hur stort problemet med långbyxor är, enligt Pernilla Lyberg. Hon är verksamhetschef för försäljning och marknad på Skånetrafiken.

– Om det visar sig att det är ett omfattande problem är vi öppna för att se över klädkoden och eventuellt justera den, säger hon. 

På Jönköpings länstrafik avvaktar man beslutet från JO, skriver kommunikatören Malin Hellsten.