Vi jobbar i en verksamhet och vi lever i ett samhälle där man ska acceptera varandras olikheter. Men tydligen gäller inte det oss, som säger att vi tycker om våra dygnspass. Vi känner oss totalt överkörda.

Ett dygnspass betyder att arbetspasset är 24 timmar och där ingår åtta timmars sovande jour. Den som arbetar heltid gör sju dygnspass på en månad. Mellan passen finns flera lediga dygn.

Låt verksamheten få bestämma

Vi tvingar inte alla att jobba dygn. Men låt alla ute i verksamheten få bestämma utefter brukarna och personalen.

Att få vara delaktig och bestämma över sitt schema är det som ger minst stress, och att man får återhämtning mellan passen. Har man ett schema som man trivs med så gör man ett bättre jobb som i sin tur gör att brukaren mår bra. Personal söker sig till oss just på grund av dygnspassen. Vi är många personliga assistenter som jobbat 40-45 år. 

Äntligen har vi ett schema som är perfekt för både brukarna och för personalen.

Nu har vi jobbat i mer än 10 år med dygnspass (sju pass på fyra veckor). Och äntligen har vi ett schema som är perfekt för både brukarna och för personalen. Tillsammans med brukaren kan vi nu lägga upp dagen i lugn och ro. Vi äger hela dygnet tillsammans vilket är både fysiskt och psykiskt bra.

Brukarna mår inte bra av personalbyten, vilket detta med hela dygnspass eliminerar. Man kan vara i väg på aktiviteter utan att behöva stressa hem till personalbyten, eller att byta mitt i en aktivitet. Även hot och våld har minskat.

Rejält med återhämtning

Ett schema betyder otroligt mycket för både arbetslivet och privatlivet. Privatlivet har blivit rikare. Mycket på grund av att man är mer utvilad, eftersom det är en rejäl återhämtning mellan passen. 

När det gäller storhelger jobbar man inte mer än en av dagarna. Förr kunde man jobba både julafton, juldagen och annandagen. Dagens schema gör att vi kan fira storhelger med familjen på ett helt annat sätt. Vi klagar inte ens på att vi jobbar varannan helg. (Vilket många gör som jobbar kortare pass.)

Vi kan lista mängder av fördelar med dygnspassen:

  • Vi känner mindre stress på jobbet, eftersom man inte behöver avsluta vissa sysslor innan ett personalbyte. 
  • Mycket mer utvilad, eftersom det är långt mellan passen.
  • Samma hälsosamma rutiner om man jobbar eller är ledig vad det gäller mat och sömn.
  • Det är inget stressigt jobb. Vi kan ta pauser när vi vill.
  • Vi får sova på natten (8,5 timmar bilaga J).
  • Lättare att göra kompisbyten.
  • Färre transporter till och från jobbet, som sparar både drivmedel och miljö.
  • Småbarnsföräldrar behöver inte lämna så många gånger på förskolan.

Krav på Kommunal och regeringen

Nu kräver vi att Kommunal ställer sig på vår sida och kräver att den svenska regeringen ändrar lagen om dygnsvila och står upp för de svenska arbetarna gentemot EU.